Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det förminskar Hamas möjlighet att överleva” , säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker. Foto: SVT

”Netanyahu spelar högt”

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick inte med på terrorstämplade Hamas förslag om vapenvila.

– Det här leder till djupa klyftor, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.

Under en presskonferens på onsdagskvällen sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ”det inte finns någon annan lösning än en total seger”.

Enligt nyhetsbyrån Reuters förslog Hamas 135 dagars vapenvila. Hamas krävde bland annat ett utbyte av gisslan mot palestinska fångar, att Gaza byggs upp igen och att israeliska trupper drar sig tillbaka. Men det förslaget tackade Netanyahu nej till.

”Leder till djupa klyftor”

Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet, säger i Aktuellt ”att lidandet kommer att fortsätta” i och med att förslaget om vapenvilan inte accepterades.

– Offensiven mot Rafah, en stad full av flyktingar, fortsätter och det betyder också att gisslans liv äventyras. Det leder till djupa klyftor i det israeliska samhället.

Kritiska röster finns även i Netanyahus egen krigskabinett, enligt Hammargren. Bland annat Israels tidigare försvarschef Gadi Eisenkot som menar att en fullständig seger över Hamas är ett orealistiskt scenario.

”Trotsar Biden”

Biden vill kyla ner situationen. Varför får man inte med sig Israel?

– Netanyahu är beroende av högerextrema bosättarföreträdare och de har en strategi för Gaza. De vill återbesätta Gaza och få palestinier därifrån och förhindra en tvåstatslösning. Det vill även Netanyahu och han trotsar Biden i det här ögonblicket. Biden har ett behov av att säkra valet och USA:s intressen i regionen. Så Netanyahu spelar högt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.