Den amerikanska rymdsonden New Horizons klarade den historiska förbiflygningen av dvärgplaneten Pluto Foto: TT

New Horizons oskadd förbi Pluto

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska rymdsonden New Horizons klarade den historiska förbiflygningen av dvärgplaneten Pluto. Vid tretiden i natt kom den efterlängtade signalen till jorden från farkosten, som fortfarande var oskadd.

I kontrollrummet i Laurel i delstaten Maryland hördes applåder när ingenjörerna rapporterade att hårdvaran var intakt och att kommunikationen mellan rymdsonden och jorden fungerade som planerat.

New Horizons färdas snabbare än någon annan rymdfarkost, och det var egentligen kring 13 timmar före signalen som sonden susade förbi Pluto. Avståndet till planeten var som närmast 12 472 kilometer, vilket motsvarar sträckan mellan New York och Bombay.

New Horizons färd har nu pågått i nio och ett halvt år, och under den perioden har rymdfarkosten tillryggalagt 4,88 miljarder kilometer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer