Skådespelaren Paz de la Huerta, till höger i bild, har anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt. Foto: TT

New York-polisen samlar bevis för att gripa Harvey Weinstein

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i New York säger sig ha trovärdiga uppgifter om att filmproducenten Harvey Weinstein ska ha våldtagit skådespelaren Paz de la Huerta 2010.

Nu samlar myndigheten bevis för att kunna göra ett gripande.

Boardwalk Empire-skådespelaren Paz de la Huerta hävdar att Weinstein har våldtagit henne två gånger i hennes lägenhet. Polisen i New York anser att hennes uppgifter är trovärdiga och styrker flera saker i hennes berättelse, skriver nyhetsbyrån AP.

– Förmågan att ge uttryck för varje minut då brottet ägde rum, var hon befann sig, var de träffades, var det här hände och vad han gjorde, säger polischefen Robert Boyce.

Harvey Weinstein-affären

Han uppger att polisen utan tvekan skulle gripa Weinstein omedelbart om han befann sig i New York och om övergreppet hade ägt rum nyligen. Men eftersom producenten befinner sig i en annan delstat och övergreppen ska ha ägt rum för flera år sedan måste polisen först samla in bevis.

Paz de la Huerta anmälde de misstänkta övergreppen den 26 oktober i år.

Knuffade ned henne på sängen

I en intervju med Vanity Fair berättar Paz de la Huerta om de påstådda övergreppen. Hon hävdar att hon sprang på Weinstein på ett hotell i Manhattan en kväll i november 2010. Producenten ska ha erbjudit henne skjuts hem och krävt att få följa med in.

Enligt skådespelaren gick allt snabbt överstyr.

– Han började kyssa mig så snart vi kom in i huset och jag vispade liksom bort honom. Sedan knuffade han ned mig på sängen och hans byxor var nere och han lyfte upp min kjol. Jag var rädd. Det skedde inte i samförstånd. När han var klar sade han att han skulle ringa mig. Jag bara låg på sängen i chock, säger hon till tidningen.

”Var så rädd”

Det andra övergreppet ska ha inträffat i slutet av december samma år, när Weinstein kom till huset hon bodde i. Enligt Paz de la Huerta hade han ringt henne flera gånger, trots att hon bett honom att lämna henne i fred. Han tyckte att de skulle prata om saken i hennes lägenhet och genomförde ytterligare ett övergrepp.

– Jag var så rädd för honom. Jag sade nej, och när han låg över mig sade jag ”Jag vill inte göra det här”.

AP har sökt Harvey Weinstein för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet