USA:s president Donald Trump säger att det hela är ”fake news”. Foto: Joshua Roberts/TT

New York Times: Donald Trump betalade inte federal inkomstskatt på flera år

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump betalade 750 dollar i federal inkomstskatt för åren 2016 och 2017, skriver New York Times. Tidningen ska ha fått tillgång till Trumps deklarationer.

– Det är fake news, säger presidenten.

När Donald Trump 2016 valdes till president betalade han bara 750 dollar, knappt 7 000 kronor, i federal inkomstskatt. Lika lite betalade han under 2017, sitt första år i Vita huset. Det rapporterar New York Times.

Avdrag för misslyckade affärer

Tidningen har granskat över 20 års deklarationer från Trump och konstaterar att han inte betalade någon federal skatt alls under tio av de senaste femton åren. Detta eftersom han gjort avdrag för affärsförluster från en rad av sina företag.

Presidentvalet i USA 2020

Presidenten kallar avslöjandet för ”fake news”:

– Först och främst, jag har betalat massor och massor av inkomstskatt också … allt kommer att avslöjas, säger Trump under en presskonferens.

Presidenten ska också ha begärt en skatteåterbäring på 72,9 miljoner dollar. Den granskas nu av den federala skattemyndigheten.

”Raserar bilden”

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg berättar att publiceringen väcker stor uppmärksamhet i USA:

– Det handlar om skatteplanering, och i nuläget är det ingen som påstår att det är något olagligt. Men det ger en bild av en president som inte är särskilt intresserad av att betala skatt. Dessutom raserar rapporteringen bilden av honom själv som en lyckad affärsman, eftersom hans bolag mest framstår som luftslott som blöder pengar, säger Åsberg i Morgonstudion.

Utnyttjas politiskt

Ledande demokrater var inte sena med att kritisera presidenten med anledning av tidningsuppgifterna. Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att det visar på ”Trumps förakt för arbetande familjer i USA”.

På Twitterkontot för demokraten Joe Bidens presidentkampanj har ett inlägg publicerats som anger hur mycket olika yrkesgrupper i snitt betalar i federal inkomstskatt per år – lärare 7 239 dollar, brandmän 5 283 dollar och sjuksköterskor 10 216 dollar. På tisdag ska de två presidentkandidaterna mötas för den första presidentvalsdebatten och just Trumps deklarationer spås bli ett hett ämne då.

Tradition att offentliggöra

I USA har det varit tradition, dock inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som nekat att offentliggöra sina deklarationer, vilket har eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet