Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Översvämmade vägar och tunnelbanor – se bilderna från New York. Foto: TT

New York under vatten: ”Livshotande översvämningar”

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen var den blötaste dagen på över 70 år i New York. Tunnelbanan är ur bruk, och myndigheterna vädjar till invånarna att stanna inomhus och förbereda sig på att fly om situationen förvärras.

– Det är läge för New York-borna att var extra vaksamma och extremt försiktiga, säger New Yorks borgmästare Eric Adams.

Skyfallet i New York är officiellt det värsta sedan 1948. Under fredagen har stadens avloppssystem översvämmats av regnmängderna, och vatten har forsat in i skolor, tunnelbanestationer och källare, rapporterar CNN.

– Det här behöver tas på extremt stort allvar. Delstaten är här för att hjälpa till, och vi tar oss igenom det här tillsammans, som vi alltid gör, säger New Yorks guvernör Kathy Hochul.

Ett undantagstillstånd har utlysts. Guvernör Kathy Hochul uppmanade under en presskonferens på fredagen New York-borna att stanna hemma om de över huvud taget kan.

– Planera din flyktväg. Vänta inte med att gå tills dess att vattnet är över dina knän, vänta inte tills det är försent, säger hon.

Borgmästaren: ”Det är inte över”

Nästan två decimeter regn har hittills fallit över stadsdelen Brooklyn, enligt National Weather Service, och mer regn väntas.

– Det här är farliga väderförhållanden, och det är inte över, säger New Yorks borgmästare Eric Adams som även han utlyst nödläge.

Kritik har dock riktats mot borgmästaren eftersom skolorna inte stängde under fredagen.

– Till alla New York-bor, det är läge att var extra vaksamma och extremt försiktiga, säger Eric Adams.

Skyfallen väntas påverka ungefär 25 miljoner människor över hela nordöstra USA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.