I New York City har man stoppat sina försök att få folk att kompostera matavfall. Foto: AP/Stephen Groves

New Yorks kompostprogram för matavfall stoppas – blev för ohygieniskt

Uppdaterad
Publicerad

I staden New York har man försökt få folk att slänga sitt matavfall i offentliga sopkärl på gatan men har nu tvingats stoppa projektet. Det har visat sig vara ohygieniskt, med obehaglig lukt, och har lett till fler råttor i staden. I Sverige återvinns 40 procent av matavfallet i 75 procent av landets kommuner. Även EU skärper nu kraven för hur mycket avfall man får slänga på soptippar.

För fem år sedan startade New Yorks borgmästare Bill de Blasio ett kompostprogram för stadens invånare.

Stora bruna plasttunnor placerades ut i kvarteren där invånarna skulle slänga sitt matavfall. Stadens mål var att 2030 skulle inget matavfall hamna på soptippen utan i stället bli jord eller biogas.

Ohygieniskt

Men de 13 000 ton som samlades in förra året utgör bara 10 procent av det matavfall som slängs av stadens 3,5 miljoner människor. Alltför få invånare har velat delta eftersom matavfallet inte hämtats tillräckligt ofta och i stället blivit en sanitär olägenhet. Nu stoppas projektet för att omvärderas, enligt The Guardian.

Tömma ofta

– I Sverige har vi sällan sådana gemensamma offentliga insamlingar av matavfall. I flerfamiljshus med gemensamma avfallsutrymmen krävs att man tömmer regelbundet för att inte skapa eventuella hygienska problem, säger Jon Djerf, rådgivare vid branschorganisationen Avfall Sverige.

En ny förordning i Sverige kräver att alla kommuner ordnar ett system för insamling av just matavfallet från hushållen till senast 2021.

Sverige toppar

– Vi toppar listan över länder som slänger minst avfall på deponi. Nordeuropa, Tyskland och Nederländerna är bland de som är bäst på att återvinna avfall, säger Jon Djerf, från Avfall Sverige.

Lund, Kristianstad, Västerås och Linköping har legat långt framme med att separera matavfall från hushållen. Stockholms kommun är bland de sista men har nu beslutat sätta igång.

EU skärper kraven

I EU skärps lagstiftningen betydligt med ett färskt beslut i Europaparlamentet. Där ställer man nu krav på att alla hushåll ska ha separat insamling av matavfall om fem år.

Soptippar ska minska

I Sverige återvinns hälften av den totala mängden hushållsavfall. Det gäller alltså även förpackningar, papper och trä. Den andra hälften förvandlas till el och värme genom förbränning. 0,5 procent av allt avfall hamnar på svenska soptippar. Inom EU har man nu satt ribban på max 10 procent till senast år 2035.

– Det kommer att bli svårt för många länder i Sydeuropa att leva upp till, men det är väldigt positivt med ambitiösa miljömål, säger Jon Djerf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.