Är det total galenskap att köpa ett digitalt konstverk för 600 miljoner kronor? Och hur ser dessa konstverk ut? Kolla videon! Foto: SVT/Faksimil

NFT-trenden: ”Är människor som köper digitalt konstverk för en halv miljard tokiga?”

Uppdaterad
Publicerad

Termen ”NFT” har smugit sig in i en väldig mängd nyhetsartiklar och Google-sökningar de senaste veckorna. Vad är det – och är det verkligen vettigt att betala hundratals miljoner för det?

NFT, som står för Non-fungible-token, kan beskrivas som ett äkthetsbevis i cybervärlden – ett slags kryptoteknik som gör det möjligt att äga och investera i digital konst, vilket tidigare har varit svårt eftersom digital konst varit enkel att kopiera.

Enligt Marcus Kinge, specialist på grafik och konst på auktionsfirman Bukowskis, har inte någon NFT sålts av traditionella auktionshus i Sverige. I utlandet sålde anrika firman Christie's nyligen det digitala verket ”Everydays: The first 5 000 days”, av konstnären Beeple för 69 miljoner dollar – nästan 600 miljoner kronor.

Men, är det total galenskap att lägga över en halv miljard kronor på vad som är ett helt digitalt konstverk – alltså inte en fysisk tavla?

Titta på videon ovan för expertens syn på saken, och för att se hur några superdyra NFT-konstverk ser ut!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.