”Det är hyckleri, varför ska Afrika inte få fortsätta ha naturgas i sin energimix?”, säger professor Chuck Oreko, expert på klimaträttvisa. Foto: Tomas Hallstan/Micke Jansson/SVT

”Ni tänker dra ur elkontakten för hela Afrika”

Uppdaterad
Publicerad

Svikna löften och egoistiska klimatförslag. Tongivande utvecklingsländer som Nigeria och Indien riktar hård kritik mot den rika delen av världen inför starten av de globala klimatförhandlingarna.

– Ni tänker dra ur elkontakten för hela Afrika, det är nykolonialt beteende, säger professor Chuck Oreko, expert på klimaträttvisa.

I Nigeria lagas fortfarande hälften av all mat över öppen eld. Landets regering vill elektrifiera landsbygden med hjälp av naturgas, och behöver ekonomiskt stöd för det. Fel väg, anser Storbritannien som under klimattoppmötets första vecka väntas lansera en internationell allians för att förbjuda att bistånd och lån går till olja, kol och naturgas. Rådet till afrikanska länder är att istället satsa på sol och vind. 

– Det är hyckleri, varför ska Afrika inte få fortsätta ha naturgas i sin energimix? Givarländer som USA och Storbritannien tänker ju behålla naturgasen till 2040, men de vill dra ur elkontakten för hela Afrika. Det är nykolonialt. Det mest upprörande är att afrikanska ledare inte ens är rådfrågade, anser professor Oreke.

Svikna löften

Men 200 internationella organisationer har uttryckt sitt stöd till alliansen. Europeiska Investeringsbanken EIB har också beslutat att sluta finansiera fossila energiprojekt från slutet av 2021.  

– Den gröna omställningen kräver satsningar på förnybar energi. Vi kan inte längre låna ut pengar utomlands till satsningar inom olja, kol och naturgas, säger Judith Gogh, Storbritanniens ambassadör i Sverige, till SVT. 

Också svikna löften om klimatbistånd har orsakat en förtroendekris inför Glasgowmötet. Redan 2009 lovade den rika delen av världen 100 miljarder dollar – varje år från 2020 i klimatbistånd till utvecklingsländer, pengar som ska hjälpa dem anpassa sig att möta de klimatförändringar de historiskt sett inte varit med om att skapa. Men pengarna har till stor del omvandlats till lån och hittills har knappt 80 miljarder ut.

Indien, som informellt brukar leda utvecklingsländernas talan under klimatförhandlingar, är irriterade över att gamla löften inte uppfylls , samtidigt som man nu pressas hårt att ansluta sig till länder som lovar nettonollutsläpp till 2050. 

– Målsnöret  flyttas hela tiden. Vi kan inte ge nya löften om gamla löften ignoreras, säger Indiens ambassadör Tanmaya Lal till SVT.

Ödesfråga

Men trots att stora utsläppsländer som Kina, Indien och Brasilien inte kommit med nya klimatlöften tror Storbritanniens ambassadör Judith Gogh att pressen att skärpa klimatlöftena kommer leda till framsteg i Glasgow. 

– Vi vet alla hur knapp tiden är och vilken ödesfråga det är. Glasgowmötet är inte den sista chansen, men den bästa chansen att hålla Parisavtalets mål om max 1,5 grads uppvärmning levande.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.