Våldsamheterna i landet har krävt minst 170 dödsoffer. Arkivbild. Foto: TT/AP

Nicaragua: Uppmaningar om att våldet ska upphöra

Uppdaterad
Publicerad

Åtta människor dog efter en skottlossning i Nicaragua tidigt på lördagsmorgonen. Skottlossningen inträffade kort efter att de stridande parterna kommit överens om vapenvila.

Nya våldsamheter blossade upp i Nicaragua bara timmar efter att regeringen och grupper av motståndare kommit överens om en vapenvila. Lördagsmorgonens skottlossning uppstod vid provisoriska vägspärrar i huvudstaden Managua när presidentens anhängare öppnade eld mot demonstranter som vaktade vägspärrarna, rapporterar lokala medier. Polisen menar dock att det var demonstranterna som öppnade eld.

Två personer ska ha dött vid vägspärrarna. Ytterligare sex miste livet när en byggnad i närheten fattade eld, två av dem barn. Enligt ett vittne, vars systerson dog i branden, startade branden efter en konfrontation med polisen.

– Det här är en massaker. Polisen omringade huset och brände ned det för att min systerson vägrade låta dem sätta krypskyttar på taket, säger Jose Maria Hernandez till nyhetsbyrån Reuters.

Överens om en sanningskommission

Bara timmar tidigare hade Nicaraguas inflytelserika biskopar uppgett att de båda parterna i medlingsförsöken kring oroligheterna kommit överens om en sanningskommission. Internationella oberoende organ bjuds in för att utreda våldsamheterna som krävt minst 170 dödsoffer.

Lördagens skottlossning ska inte ha påverkat förhandlingarna, som fortsatte.

Den pågående konflikten är den blodigaste sedan inbördeskriget tog slut 1990 och startade i april, när president Daniel Ortega gjorde förändringar i pensionssystemet.

Kan tidigarelägga val

Det överraskande beskedet om att Ortegas regering och grupper som motsätter sig regeringen är överens om att utreda brott mot mänskliga rättigheter kommer sedan en tidigare runda i förhandlingarna slutat i dödläge.

Kardinal Leopoldo Brenes säger att det panamerikanska organet IACHR ska delta i arbetet, vid sidan av FN och EU och med katolska kyrkan som medlare.

Samtidigt har presidenten inte kommenterat medlarnas förslag om att tidigarelägga valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.