Bilder från dåden i Nice, Paris 2015 och mot Charlie Hebdo. Foto: TT

Nice kan räknas till de värsta dåden

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har en lång historia av terror. Under de senaste 100 åren har landet genomlevt omkring 80 dåd. Med stigande dödssiffror riskerar massakern i Nice att placera bland de allra värsta.

Fram till Paris-dåden i november 2015 räknades en iscensatt urspårning av ett expresståg i nordöstra Frankrike 1961 till den värsta terrorattacken i landets historia. Nu har landet åter igen sargats av ytterligare ett våldsdåd – ett dåd som mot bakgrund av tidigare terrorhändelser kan komma att räknas till de allra värsta i landets historia. 

Under de senaste 100 åren har omkring 80 drabbat landet. De värsta finns listade nedan. 

Attack i Nice 2016

2016 – Lastbilsdådet i Nice 

Den 14 juli kör en ensam gärningsman en lastbil genom de nationaldagsfirande folkmassorna vid strandpromenaden i Nice. Man skjuter också mot sina offer.  

Preliminärt rapporteras 84 människor ha dödats och 202 skadats, varav 52 kritiskt och 25 behandlas med livsuppehållande åtgärder.

Ingen organisation tog i inledningsskedet på sig skulden, och händelsen kunde då inte rubriceras som ett terrordåd.

2015 – Attackerna mot Charlie Hebdo och den judiska matbutiken 

Den 7 januari tar sig två gärningsmän – ett brödrapar i 30-årsåldern – i på tidskriften Charlie Hebdos redaktion i Paris och öppnar eld med automatvapen. 11 personer skjuts till döds. I samband med attacken dödas en polis, en vaktmästare, övriga är tecknare eller journalister i samröre med tidningen. Gärningsmännen skjuts efter två dagars jakt till döds av polis i en industribyggnad nordöst om Paris. 

Den 8 januari skjuts ytterligare en polis till döds i Paris. Man ser först ingen koppling till attacken mot Charlie Hebdo. 

Den 8 januari attackerar en ensam beväpnad gärningsman en judisk matbutik i Paris i området Porte de Vincennes och tar 16 personer som gisslan. Mannen ligger bakom dödsskjutningen av polisen samma dag. Han har också samröre med de två bröderna som utfört attacken mot Charlie Hebdo dagen innan. Med gisslan som insats kräver han att bröderna – som vid tidpunkten har förskansat sig i fabrikslokalen utanför Paris och är omringade av insatsstyrkan – går fria. Han skjuts senare till döds av polis och flera ur gisslan fritas. Fyra dödades dock i samband med att gärningsmannen gick in i butiken.  

Både bröderna och den ensamme gärningsmannen säger sig utföra dåden för IS. 

2015 – Attackerna mot konsertlokalen le Bataclan, fotbollsarenan och krogarna 

Den 13 november klockan 21.17 briserar en sprängladdning vid nationalarenan Stade de France vilket blir startskottet för en serie händelser på sju platser i Paris. 

Klockan 21.25 sker samordnade attacker under det att. Män beväpnade med automatvapen kör omkring i bil och skjuter mot människor på krogar i Paris tionde och elfte arrondissement. Ännu en sprängladdning briserar.  

Klockan 21.49 inleds en massaker inne i konsertlokalen le Bataclan då tre gärningsmän öppnar eld med automatvapen mot besökarna.  

Klockan 21.53 briser en tredje sprängladdning vid fotbollsarenan. 

Klockan 22.00 utbryter skottlossning vid Boulevard Beaumarchais. 

Sammanlagt dödas 129 människor och över 300 skadas. De aktiva handlingarna utförs av sju terrorister som samtliga dödas i samband med attackerna, antingen genom egna självmordsbomber eller i skottväxling med polis. IS tar på sig skulden för attentaten.  

1996 – Bombattack mot Paris tunnelbana 

Den 3 december briserar en bomb på stationen Gare de Port-Royal. Fyra människor dödas, fler än 170 skadas. En väpnad islamistgrupp tar på sig skulden.  

1995 – Bombattacker mot Paris tunnelbana 

Mellan den 25 juli och 17 oktober äger flera bombattacker rum i Paris tunnelbana. Det rör sig om en serie attacker utförda av en islamistisk grupp (GIA) som också agerar i det samtida algeriska inbördeskriget.  

Sammanlagt dödas åtta människor och över 140 skadas.  

1986 – Multipla bombattacker i Paris 

Mellan den 5-10 oktober är en serie bombattacker rum mot ett flera civila mål i Paris. De libanesiska militanta grupperna LARF och Hizbollah tar på sig skulden för attackerna.  

Sammanlagt dödas fem människor och 131 skadas.  

1961 – Bombattack mot tåg 

Den 18 juni spårar ett expresståg ur i hög hastighet vid byn Blacy, Marne i nordöstra Frankrike. En explosion orsakad av en bomb har slitit upp rälsen. Dådet utförs av OAS, en organisation som motsätter sig att Algeriet blir självständigt Frankrike.  

Sammanlagt dödas 28 människor och över hundra skadas. Fram till Paris-dåden i november 2015 räknas detta som det värsta terrordådet i Frankrikes historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet