Nicolas Sarkozy på väg för att få höra domen. Han dömdes för korruption. Foto: TT

Nicolas Sarkozy döms för korruption

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy, döms för korruption, skriver nyhetsbyrån AFP.

På måndagen bedömde en fransk domstol Nicolas Sarkozy, 66, skyldig till korruption efter att han försökt muta en domare. Han döms till tre års fängelse, varav två år villkorligt. Han har möjlighet att överklaga domen inom tio dagar. Den tidigare presidenten kommer även att kunna ansöka om att få avtjäna sitt straff med fotboja i sitt hem. Enligt domstolen ska Sarkozy ha haft stenkoll på att det han höll på med var olagligt, då han själv är utbildad advokat.

Kort efter att domstolen meddelat sitt beslut kom beskedet att Sarkozy överklagar domen.

Ännu en rättegång väntar honom – tillsammans med 13 andra personer – senare denna månad. Då gäller det istället hans valkampanj 2012. Han anklagas för att ha finansierat sin valkampanj med hjälp av pengar från den numera avlidne diktatorn Muammar Kadaffi.

Sarkozy var president 2007–2012 och ska, tillsammans med sin advokat advokat Thierry Herzog, ha konspirerat om att erbjuda domaren Gilbert Azibert ett välbetalt jobb i Monaco i utbyte mot insiderinformation om det stundande korruptionsmålet mot Sarkozy.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om domen i SVT Play.

Sarkozy inför rätta

Utöver utredningen om mutor är den förre presidenten indragen i flera affärer.

Bygmalionaffären: Nicolas Sarkozy är tillsammans med 13 andra personer, som också har kopplingar till borgerliga Republikanerna, åtalad för olaglig valfinansiering. Han är också åtalad för medhjälp till bedrägeri och dokumentförfalskning, som ska ha skett tillsammans med Bygmalion som anordnade hans kampanj.

Karachiaffären: 1994 var Sarkozy budgetminister och han misstänks då ha tagit emot mutor i samband med vapenaffärer mellan Pakistan och Saudiarabien. Brottsutredningen pågår och Sarkozy har hittills endast hörts som vittne.

Friad: Sarkozy har även varit inblandad i andra brottsutredningar, men har friats från misstankar om att bland annat ha tagit emot kampanjbidrag från miljardärskan Liliane Bettancourt och ha fakturerat en affärsbekant utan anbudsförfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.