Nigerias armé: Boko Harams högkvarter intaget

Uppdaterad
Publicerad

Nigerias armé säger sig ha förstört  terroristgruppen Boko Harams högkvarter i staden Gwoza i nordöstra Nigeria.

”Flera terrorister dog och många har tillfångatagits. Upprensningsaktioner pågår i hela Gwoza med förorter”, skriver försvarshögkvarteret på sitt Twitterkonto.                        

Boko Haram har länge spridit skräck genom massmord och kidnappningar, framför allt i norra Nigeria men även i grannländerna.

Gwoza intogs för ett år sedan och har hållits av gruppen sedan dess. Gwoza är en av de städer där Boko Haram ryktas ha hållit de omkring 200 skolflickor som kidnappades från Chibok i april förra året. De har fortfarande inte hittats.

Nigerias militär inledde för en tid sedan en offensiv mot Boko Haram, och sade i förra veckan att Gwoza var ett av de områden som man ännu inte återtagit. Enligt talespersonen Mike Omeri har militären nu inlett sitt ”slutliga anfall” mot extremisterna.

Parlamentsval skulle ha hållits i Nigeria i februari men sköts upp till i morgon pga säkerhetsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.