Arkivbild från mars 2018. Några av de flickor som kidnappades från sin skola av Boko Haram och som sedan frisläpptes. Foto: TT

Nigerias armé har räddat över 1 000 fångar från Boko Haram

Uppdaterad
Publicerad

Den nigerianska armén har räddat över 1 000 fångar från Boko Haram i den nordöstra delstaten Borno, skriver CNN.

De flesta är kvinnor och barn, men även unga män som tvingats bli soldater i den islamistiska terrorgruppen, fanns bland de som befriats. Detta skriver armén på sitt officiella Twitterkonto.

”Förda till militärsjukhus”

Beskedet om fritagningsinsatsen kommer från militären, som på Twitter skriver att gisslan fritagits i insatser i byarna Malamkari, Amchaka, Walasa och Gora i delstaten Borno i nordöstra Nigeria.

Ett stort antal soldater deltog i insatsen som gick under namnet Lafiya Dole, skriver militären.

De fritagna har förts till ett militärsjukhus.

Ett militärt samarbete

Befrielseoperationen var ett samarbete mellan trupper från Nigeria och Kamerun i en militärenhet med namnet Multinational Joint Task Force, MNJTF.

Uppgifter från nigerianska myndigheter är dock ofta motstridiga och inte sällan sprids direkt felaktig information på hög myndighetsnivå. Fritagningen har ännu inte bekräftats från oberoende håll.

Terrorrörelsen Boko Haram, som främst finns i de nordliga delstaterna Yobe, Kano, Bauchi, Borno och Kaduna, genomför regelbundet bombdåd i regionen.

Minst 20 000 människor har dödats sedan Boko Haram tog till vapen i Nigeria i syfte att upprätta ett strikt religiöst islamiskt styre. Konflikten har sedan dess spridits till grannländerna Tchad, Niger och Kamerun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boko Haram

Mer i ämnet