Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag skulle inte säga att vi är rädda” säger Finlands president Sauli Niinistö om landets snabba process mot en ansökan om Natomedlemskap. Foto: TT/SVT

Finlands president Sauli Niinistö om Natomedlemskapet: Viktigt med en snabb process

Uppdaterad
Publicerad

Vi är inte rädda för ryssarna, säger Finlands president Sauli Niinistö i en intervju med SVT Agenda. Men Finland måste nu vara vaksamt och det är därför viktigt med en snabb process för att bli medlem i Nato, enligt presidenten.

På lördagen pratade han med Putin i telefon.

– Diskussionen var rak och tydlig, säger Niinistö.

I torsdags meddelade Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att de stödjer ett finländskt Natomedlemskap och att ansökan bör lämnas in ”utan dröjsmål”. Enligt Niinistö har man diskuterat frågan i ett par månader och beslutet är inte förhastat.

– Det finns ingen anledning att inte agera nu, säger Sauli Niinistö till SVT.

Ringde Putin under lördagen

På lördagseftermiddagen meddelade presidentens kansli att Niinistö har pratat i telefon med Putin.

Niinistö ska enligt ett uttalande från det finländska presidentämbetet ha sagt till Putin att Rysslands krav i slutet av 2021, som syftade till att hindra länder från att gå med i Nato, samt Rysslands massiva invasion av Ukraina i februari 2022 ändrat säkerhetsläget för Finland.

Niinistö informerade Putin om att Finland kommer att besluta om en Natoansökan de närmaste dagarna.

”Diskussionen var rak och tydlig utan att vara tillspetsad. Det ansågs vara viktigt att undvika spänningar”, säger Niinistö i ett pressmeddelande.

Putin: Finns inga säkerhetshot

Under samtalet med Finlands president Niinistö sade Vladimir Putin att ett övergivande av den finska neutraliteten vore ett misstag.

Det rapporter Reuters och hänvisar till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA, som i sin tur citerar ett uttalande från Kreml.

Putin ska även ha sagt att en förändring av Finlands utrikespolicy kunde påverka de bilaterala relationerna negativt. Rysslands president ska också ha framfört att det inte finns några säkerhetshot mot Finland, rapporterar Reuters vidare.

Se ett längre klipp med Niinistö ovan, samt i en längre intervju i SVT Agenda nu på söndag 15 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet