Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nikki Haley kan hoppas på de juridiska problem som Donald Trump står inför, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi. Foto: SVT/Reuters

Trumps utmanare Nikki Haley inför ödesval i hemdelstaten

Uppdaterad
Publicerad

Nikki Haley riskerar att besegras av Donald Trump i sin egen hemstat South Carolina. Men hon vill inte ge upp kampen om att bli republikanernas presidentkandidat än.

– Det finns en grupp väljare som har sagt att om Donald Trump blir dömd för brott så är de villiga att överge honom. Dem hoppas Nikki Haley på, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Under lördagen röstar South Carolina om vem de helst ser som republikansk presidentkandidat inför höstens val.

Donald Trump har de senaste veckorna besegrat Haley i primärvalen i Iowa, New Hampshire och Nevada. Och mycket talar för att invånarna i South Carolina går samma väg – trots att Nikki Haley varit guvernör i delstaten.

USA-val 2024

Opinionsmätningarna lutar starkt åt Trumps fördel. Över 60 procent av de republikanska väljarna ser helst honom som partiets kandidat, rapporterar CNN.

Trycker på åldersfrågan

Under ett kampanjmöte i South Carolina tidigare under veckan adresserade Haley frågan om sitt fortsatta deltagande i primärvalen med orden: ”Några av er i media kom säkert hit i dag för att se om jag hoppar av. Det gör jag inte.”

52-åriga Nikki Haley, som tidigare tjänstgjorde under Donald Trump som USA:s FN-ambassadör, har under sin kampanj riktat kritik mot både Trumps och president Joe Bidens höga ålder. Hon har bland annat propagerat för obligatoriska tester av politiker äldre än 75 år för att avgöra den mentala förmågan. Trump refererar å sin sida ofta till Nikki Haley som ”hönshjärna”.

50 delegater på spel

Även om Trump väntas vinna i South Carolina, är primärvalet ännu inte avgjort. Det kommer att krävas 1 215 delegater för att säkra den republikanska nomineringen, och endast 50 delegater står på spel i South Carolina.

Parallellt med primärvalen pågår flera rättsliga processer mot Donald Trump, något som hittills inte tycks rubba stödet för expresidenten bland republikaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet