Prideparaden i Kiev var den strösta någonsin i forna Sovjetunionens historia. Foto: Erik Norbergh, SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nio gripna på Pridefirande i Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Över 8 000 personer deltog under söndagen i Prideparaden i ukrainska Kiev, den hittills största i forna Sovjetunionen. Det mesta gick fredligt till i paraden som hade beskydd av polis. Nio personer greps efter att ha försökt kasta avföring på några av Pride-deltagarna.

”Alla olika, alla jämlika”, ”Protestera, älska och ge inte upp din rätt”, skanderade deltagarna växlat med att sjunga nationalsången.

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj, som tidigare var mest känd som komiker och skådespelare, har uttalat sig för en tolerant kultur och att han står för alla människors lika värde och frihet. Han beslöt också att paraden skulle få polisbeskydd.

47 % vill begränsa rättigheter

Men att leva öppet i Kiev är inte helt enkelt för hbtq-personer. En undersökning från tankesmedjan Democratic Intiatives visar att 47 procent av ukrainarna tycker att hbtq-personers rättigheter bör begränsas, 37,5 procent vill inte ha några begränsningar alls och 15,6 procent har ingen åsikt.

Paraden tågade lugnt och stilla genom Kievs centrala delar, men några försökte också störa paraden vid ett tillfälle:

– Det var kravallutrustad polis som följde tåget på båda sidor för att skydda deltagarna i tåget. Det var god stämning, men det fanns också en del högerextrema motdemonstranter som försökte förstöra, säger SVT:s reporter Erik Norbergh på plats i Kiev.

Slussades ned i tunnelbanan

Polisen i Kiev skriver på sin hemsida att de gripit nio personer och enligt uppgifter i lokala medier ska de ha försökt kasta avföring på några personer i Prideparaden.

Efter paraden slussades alla deltagare ner till tomma tunnelbanetåg som gick i skytteltrafik, ut från centrum – av säkerthesstkäl för att skydda deltagarna.

Paraden är den största som någonsin arrangerats någonstans i det forna Sovjetunionen. Förra året var det knappt 5 000 som deltog i paraden i Kiev.

Prideparaden i Kiev var den strösta någonsin i forna Sovjetunionens historia. Foto: Erik Norbergh, SVT
Foto: Erik Norbergh, SVT
En maskerad motdemonstrant har skrivit hbt och kryssat över. Foto: Erik Norbergh, SVT
Stolta ukrainska björna gick med i prideparaden. Foto: Erik Norbergh, SVT
Hela paraden beskyddades av kravallpolis. Foto: Erik Norbergh, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.