I ett uppfordrande tal till kongressen 1972 var republikanen Nixon tydlig med att miljöfrågorna inte kunde vänta.
– Vi måste agera, och agera bestämt. Det är nu eller aldrig. Tiden är inne för mänskligheten att sluta fred med naturen, sa han.
Richard Nixon är framför allt känd för sitt misslyckade i Vietnamkriget och för Watergateskandalen, som till sist tvingade honom att avgå. Men i skuggan av detta drev han en, för den tiden, ganska radikal miljöpolitik.
Ville lägga partipolitiken åt sidan
Amerikanernas rättighet till en renare miljö var något han betonade gång på gång. 1970 inrättade han USA:s naturvårdsverk Environmental Protection Agency (EPA), som fortfarande finns kvar. Senare kom även lagar mot luft- och vattenföroreningar och en lag som skulle skydda utrot ningshotade djur.
– Vi måste lägga partipolitik åt sidan, då kan 1972 bli det bästa året någonsin på miljöområdet, sa Nixon också i sitt kongresstal.
Sedan 70-talet har lagarna legat till grund för USA:s miljöpolitik. Några senare presidenter, som George W Bush och Barack Obama, har skärpt dem.
Trump river upp lagar
USA:s nuvarande president Donald Trumps miljöpolitik går däremot på tvärs mot Nixons pionjärarbete. Trump försvårar EPA:s arbete genom att skära ner anslagen och tillsätta en chef, Scott Pruitt, som inte tror att människans koldioxidutsläpp bidrar till klimatförändringarna.
Trump har även försvagat vattenskyddslagen, som Nixon lade grunden till, samt skrivit på presidentorder som luckrar upp regleringarna kring utsläpp från oljebolag, industrier och jordbrukare.
Konservativt ideal
Därmed gör Trump ett avsteg från den del i konservatismen som var central för Nixon. Den går ut på att människan har en ”moralisk skyldighet att vara goda förvaltare av naturens skönhet, såsom den är given av Gud, och landets resurser”.
De tankarna lever kvar även i 2016 års republikanska valmanifest, men där står även att landets ekonomiska utveckling och privata intressen är lika viktigt att ta hänsyn till.