Nayib Bukele tillträdde som El Salvadors president i somras och tillsatte en handlingsplan mot gängkriminaliteten. Foto: TT

Noll mord på 24 timmar – då jublar El Salvadors president

Uppdaterad
Publicerad

I lördags rapporterades noll mord i El Salvador. Det är den sjätte dagen utan mord i år – vilket ses som en seger för landets nytillträdde president.

”Tack Gud”, skriver president Nayib Bukele på Twitter.

Noll mord på 24 timmar kanske inte låter som något att jubla över. Men för centralamerikanska El Salvador, som är ett av världens mest morddrabbade länder, hör det inte till vanligheterna.

Lördagen är det sjätte dygnet i år då inget mord har rapporterats, vilket är förhållandevis många mordfria dagar. Från år 2000 till och med 2018 rapporterades endast sju dagar utan mord i El Salvador, enligt The Independent.

”Tack gud”

Twitter uttalar sig El Salvadors president Nayib Bukele, som tillträdde i somras, om lördagen.

”Vi kan bekräfta att det på lördagen den 28 december rapporterades noll mord i landet. Tack Gud”, skriver han.

Sedan 2015 har antalet mord per 100 000 invånare nästan halverats i El Salvador, rapporterar AP. För president Bukele kan det ses som en seger då han tillsatte en handlingsplan och gav polisen order om att slå till med kraft mot gängen i samband med att han tillträdde som president i juni.

Antalet mord halverats

Från januari till maj i år var det ett snitt på tio mord om dagen i landet, från juni till november var snittet 4,9 mord per dag, enligt statistik från polisen som tidningen La Prensa har rapporterat om.

”Den ’territoriella kontrollplanen’, som leds av president Nayib Bukele, har på sex månader reducerat det dödliga våldet med 60 procent”, skriver Rogelio Rivas, justitieminister i El Salvador, på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.