Rör till Nord Stream lastas av i Karlshamn 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

Nord Stream 2-ägaren säger upp anställda

Uppdaterad
Publicerad

Det schweiziska företaget Nord Stream 2 AG som byggde gasledningen från Ryssland till Tyskland säger upp anställda.

Orsaken är de ekonomiska bekymmer som blivit en följd av sanktionerna mot Ryssland. Gasledningen skulle frakta gas från Ryssland till Europa via Tyskland.

Över 100 anställda har sagts upp. För precis en vecka sedan meddelade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att gasledningen, som redan var färdigbyggd och bara väntade på att få certifieringen godkänd, skulle stoppas tills vidare.

Beslutet fattades mot bakgrund av den senaste utvecklingen i Ukraina, sa Scholz då.

Gasledningen Nord Stream 2, som för naturgas från Ryssland till Tyskland, har länge kritiserats av USA och flera europeiska länder som hävdar att den ökar Europas beroende av ryska energileveranser.

I en tidigare version uppgavs att Nord stream 2-ägaren begär konkurs, med hänvisning till nyhetsbyrån Reuters. Nord stream 2 säger man sagt upp anställda men tillbakavisar uppgifterna om konkurs.

Kontroverserna kring Nord Stream 2

  • Beslutet om att dra en gasledning mellan Ryssland och Tyskland fattades redan i början av 2000-talet. Tanken var att gasledningen skulle ge en stabil import av rysk gas till främst Tyskland.  
  • Sedan tio år är Nord Stream 1 i bruk, Nord stream 2 är tänkt att komplettera och öka leveransen av gas till Europa.  
  • Kritiken mot Nord Stream 2 inom EU har främst kommit från Polen och Baltikum och har handlat om att man gör sig för beroende av rysk gas.  
  • För Sverige blev frågan kontroversiell då både Nord Stream 1 och 2 går genom svensk ekonomisk zon i Östersjön, några sjömil utanför Gotland. När Nord Stream 1 byggdes hyrdes hamnen i Slite på Gotland ut för att lagra rören, samma sak var aktuell inför bygget av Nord Stream 2. Region Gotland valde dock att inte hyra ut Slite hamn efter att försvarsministern och utrikesministern avrått med hänvisning till säkerhetspolitiska skäl. Däremot tackade Karlshamns kommun ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.