Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Misstänkt sabotage mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Nord Stream: ”Omöjligt att säga om skadorna går att reparera”

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna på ledningarna Nord Stream 1 och 2 ska undersökas så snart rören är tomma på gas. Och undersökningsarbetet kan ta flera veckor. Det meddelar företagskonsortiet Nord Stream AG som äger Nord Stream 1. 

– Vi räknar med att påbörja undersökningen på söndag eller måndag, säger Dimitri Smirnov, presstalesperson på Nord Stream AG. 

Gasen som just nu strömmar från skadorna på ledningarna är fortfarande konstant. Det rapporterar svenska Kustbevakningen som räknar med att rören kommer att tömmas på gas någon gång under söndagen. Därefter räknar Nord Stream AG med att ha fartyg på platserna där läckorna upptäckts för att börja undersöka skadorna. 

Projektet Nord Stream hade en budget på 7,4 miljarder euro när ledningarna byggdes, enligt Nord Stream AG själva. 

Sabotage mot Nord Stream

– Det är idag omöjligt att svara på hur stora skadorna är och om de går att reparera, säger Dimitri Smirnov, företagets presstalesperson.

”Kan ta några veckor”

Konsortiet Nord Stream AG ägs av ryska Gazprom till 51 procent. De andra ägarna är tyska Wintershall Holding, tyska E.ON, holländska Gasunie och franska Engie. Företagskonsortiet har säte i Schweiz. 

Skadorna som uppstått i svensk ekonomisk zon har skett på internationellt vatten. Därför krävs inga tillstånd från svenska Kustbevakningen för utländska fartyg som vill uppehålla sig där. 

– Det är omöjligt att dra några slutsatser innan våra undersökningar är klara. Vi räknar med att det kan ta några veckor, säger Dimitri Smirnov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet