USA:s vicepresident Mike Pence under ett kampanjmöte för USMCA-avtalet. Arkivbild. Foto: Sean McKeag/TT

Nordamerikanskt handelsavtal godkänt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s representanthus har godkänt det nya frihandelsavtalet USMCA som ska ersätta det tidigare Nafta-avtalet mellan USA, Mexico och Kanada. Avtalet gick igenom med stor majoritet, 385 röster för och 41 emot. Avtalet ska också godkännas av senaten i början av nästa år innan det börjar gälla.

USMCA-avtalet skrevs under av de tre länderna redan för över ett år sedan, men respektive lands lagstiftande församling måste ge sitt godkännande. USMCA är en justerad variant av Nafta-avtalet som ingicks 1994. Bland ändringarna finns bland annat en rad mekanismer som ska säkerställa att mexikanska företag ska förhålla sig till strängare arbetsrätt, högre lönenivåer och miljökrav.

USMCA har varit ett profilförslag för president Donald Trump sedan han tillträdde och beskrev Nafta som det sämsta avtalet någonsin. Demokraterna stoppade den ursprungliga versionen, men gav grönt ljus sedan en rad justeringar tillförts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer