– En seger för Doland Trump, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström om det nya handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko, som numera går under namnet USMCA. Foto: SVT/Mike Theiler/Reuters/TT

Efter nya handelsavtalet – ”En seger för Donald Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Efter långa förhandlingar anslöt sig Kanada till det omgjorda handelsavtalet USMCA, tidigare känt som Nafta.
– Det ökar chanserna för presidenten att bli omvald 2020, anser SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström svarar på tre frågor om den politiska påverkan som det nya frihandelsavtalet USMCA har.

Gynnar bönderna

Vad innebär det för USA att både Mexiko och Kanada har anslutit sig till avtalet?

– Det är en seger för USA:s president Donald Trump. Det här var ett av hans viktigaste vallöften, att skrota Nafta-avtalet som han menade missgynnade amerikanska löntagare. Att få med sig Kanada visar dessutom på att hans aggressiva förhandlingsstil med hot och dylikt har fungerat.

Vad innebär det för Kanada?

– Alla tre stats- och regeringschefer utmålar det som en seger för respektive land. Det man kan se är exempelvis att amerikanska mjölkbönder tjänar på det nya avtalet, då Kanada har haft höga tullar i mejerinäringen tidigare.

”En seger för USA”

– Det finns även uppgifter om att Kanadas virkesindustri gynnas av det här. Men i slutändan är det Trump som drivit för en förändring av avtalet och att Kanada ansluter sig är en seger för USA.

Hur hade det sett ut om man inte lyckats få med sig Kanada?

– Det hade blivit ett stort politiskt bråk eftersom Kanada är USA:s viktigaste handelspartner. Trump spelar ett stort spel, när han förhandlar så pass aggressivt som han gör, och många republikaner var oroliga att Trump skulle gå vidare utan Kanada.

– Men det här är precis vad hans väljare vill se, och det ökar chanserna för presidenten att bli omvald 2020. Det här är en så pass viktig fråga för hans väljare, säger SVT:s Erika Bjerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer