USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Patrick Doyle/AP/TT

Kanada och USA överens om nytt frihandelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Även i fortsättningen kommer ett trilateralt handelsavtal att gälla mellan Kanada, USA och Mexiko, efter att Kanada ansluter sig till den överenskommelse som de andra två länderna redan slutit. Men det gamla avtalets namn Nafta kasseras, det nya heter USMCA.

Det nya avtalet ska gynna en ”robust ekonomisk tillväxt”, enligt ett gemensamt uttalande från USA och Kanada, och kallas ”The United states-Mexico-Canada agreement” med förkortningen USMCA.

”Vi firar den trilaterala överenskommelsen”, twittrar Mexikos huvudförhandlare Jesús Saede, som har representerat landets tillträdande president Andrés Manuel López Obrador under samtalen.

”Dörren har stängts till handelssplittring i regionen”, twittrar han och lägger till att avtalet kommer att ge säkerhet och stabilitet för Mexikos handel med Kanada och USA.

Amerikanska handelsorganisationer har motsatt sig att sluta ett handelsavtal som bara skulle gälla Mexiko och USA eftersom de tre ländernas ekonomier har varit tätt sammanflätade sedan den första överenskommelsen som började gälla 1994.

Uttalande väntas

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sammankallade sin regering till ett extrainsatt möte sent på söndagskvällen för att diskutera avtalet. Medan mötet pågick kom uppgifter om att ett avtal nåtts. Ett gemensamt uttalande från USA och Kanada väntas inom några timmar, uppger den kanadensiska tv-kanalen CTV.

En annan kanadensisk tv-kanal, CBC, uppger med uppgifter från en högt uppsatt källa att ett avtal nåtts för viktiga delar i ett nytt avtal.

Ställt in framträdande

USA:s president Donald Trumps regering hade satt en tidsgräns för förhandlingarna vid midnatt på söndagen lokal tid, tidigt på måndagsmorgonen svensk tid. Om ingen överenskommelse hade varit nådd då, så skulle Kanada inte kunna vara med i den överenskommelse som USA och Mexiko redan har nått.

Trump har upprepade gånger sagt att frihandelsavtalet varit en orsak till att jobb och företag har försvunnit från USA och presidenten har krävt stora förändringar i avtalet.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland, som är i Ottawa för förhandlingarna, har ställt in sitt planerade tal inför FN:s generalförsamling på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.