Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jack är protestant – Clara är katolik. Deras skolor ligger bredvid varandra och varje dag har de gemensamma lektioner – något som hör till ovanligheterna på Nordirland. Foto: Olof Andersson/SVT

Splittringen på Nordirland: Nio av tio i religiöst segregerade skolor

Uppdaterad
Publicerad

På Nordirland går nio av tio elever i religiöst separerade skolor. SVT har besökt skolor i Nordirland som samarbetar över religionsgränserna. Men att slå ihop skolorna är inte aktuellt.

– Vi är olika och vi vill hylla den olikheten, säger Darren Mornin, rektor på Limavady High School.

För 25 år sedan slöts Långfredagsavtalet på Nordirland – som satte stopp för den blodiga konflikten mellan katoliker och protestanter. Nordirland är fortfarande på många sätt ett splittrat samhälle, inte minst när det gäller skolorna där dom flesta är religiöst separerade.

Trots att det i fredsavtalet står att politiker ska uppmuntra och underlätta integrerad utbildning går bara sju procent av de Nordirländska eleverna i skolor som är blandade med ungefär lika många protestantiska och katolska elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.