En sydkoreansk tjänsteman kontrollerar att den heta linjen till Nordkorea fungerar. Foto: TT

Nordkorea accepterar grannsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har accepterat en inbjudan från Sydkorea att hålla samtal nästa vecka. Samtidigt skjuts en stor sydkoreansk–amerikansk militärövning upp.

Sydkoreas enhetsminister Cho Myoung-Gyon har föreslagit samtal mellan höga företrädare för de båda regeringarna i gränsstaden Panmunjom den 9 januari.

Nu har Sydkorea tagit emot ett fax där grannlandet accepterar samtalen, enligt återföreningsdepartementet. På agendan står vinter-OS i Pyeongchang och ”andra frågor av gemensamt intresse”.

Intresse för vinter-OS

Tidigare i veckan återupptogs en kommunikationskanal, en så kallad het linje, mellan länderna och ett första samtal pågick i 20 minuter. Senast linjen var aktiv var i februari 2016.

Öppningen i grannländernas spända relation kommer sedan den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un i sitt nyårstal uttryckte intresse för dialog och medverkan i vinter-OS. I samma tal uttalade han också kärnvapenhot mot USA.

Sent på torsdagen kom Sydkoreas president Moon Jae-In och USA:s president Donald Trump överens om att skjuta upp stora gemensamma militärövningar till efter OS, något som Moon Jae-In velat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.