USA:s utrikesminister på väg att gå ombord på sitt flygplan i Pyongyang. Foto: TT

Nordkorea anklagar USA efter toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Kommentarerna står i bjärt kontrast till varandra om resultatet av toppmötet som just ägt rum i Nordkorea mellan USA:s utrikesminister och höga nordkoreanska företrädare. Mike Pompeo kallar mötet för mycket produktivt, medan Nordkorea kallar USA:s attityd för ”extremt beklaglig”.

Utrikesminister Pompeo sade innan han lämnade Pyongyang att tvådagarsmötet varit ”mycket produktivt” och att man nått framsteg i ”centrala frågor”. Enligt Pompeo ägnade sig USA och Nordkorea åt ”uppriktiga och ärliga förhandlingar”.

”Extremt beklaglig attityd”

Dessförinnan sade USA:s utrikesdepartement att länderna upprättat arbetsgrupper för att hantera de praktiska detaljerna i Nordkoreas avrustning.

Men Nordkoreas utrikesministerium motsade snart USA:s rosiga bild av mötet: ”USA:s attityd och inställning under högnivåsamtalen under fredagen och lördagen har varit extremt beklagligt”, sa ministeriet i ett uttalande.

Nordkorea beskyller den amerikanska ledningen för att vara ”rovgirig” och kräva ensidig nukleär avrustning av Nordkorea.

Långt ifrån ett avtal

USA:s utrikesminister är under hård press att visa konkreta resultat efter toppmötet i Singapore den 12 juni mellan USA:s och Nordkoreas ledare. De båda undertecknade då ett avtal om nedrustning på Koreahalvön, som kritiserats för att vara substanslöst.

Utrikespolitiska bedömare här i USA menar nu i allt större utsträckning att länderna står långt ifrån ett slutgiltigt avtal om Nordkoreas avrustning, och att inga garantier finns för att en uppgörelse kommer att nås.

Nya samtal nästa vecka

Länderna ska i alla fall ha enats om fortsatta samtal. Enligt Pompeo ska företrädare för ländernas försvarsdepartement mötas nästa vecka. Förutom nedrustning handlar diskussionerna också handla om hur kvarlevorna av 200 amerikanska soldater som stupade i Koreakriget på 1950-talet ska kunna återföras till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.