De största vapnen som visades upp under paraden var kortdistansrobotar, uppger en AFP-reporter på plats Foto: Ng Han Guan

Nordkorea fyller 70 år – hur ser kärnvapenpolitiken ut idag?

Uppdaterad
Publicerad

En enorm militärparad hölls i 70-årsjubilerande Nordkorea, ett land som beskrivs som mer fredligt än för ett år sedan, men oförutsägbart.

– Nordkorea vill självklart ha fred men det vore naivt att tro att Nordkorea är berett att avskaffa sina kärnvapen, säger Thomas Jonter, professor i internationella relationer.

Tiotusentals soldater i strikta, gröna uniformer intog Pyongyangs gator under söndagen. Tusentals koreaner viftade med den blå-röd-vita flaggan, dansare framträdde, flygformationer i de Nordkoreanska färgerna syntes på himlen – men däremot varken kärnvapen eller långdistansrobotar, rapporterar nyhetsbyrån TT.

I Nordkorea har man ända sedan 60-talet försökt få fram kärnvapen. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns farfar var den som först satte detta på dagordningen. Han försökte få hjälp från Kina och Ryssland med att få tillgång till reaktorer och annan teknisk hjälp, berättar Thomas Jonter, professor i internationella relationer, till SVT Nyheter.

Utbytte förolämpningar

Nordkoreas första kärnvapentest genomfördes officiellt 2006 efter att det lämnat ett icke-spridningsavtal, men då debatterade experterna om Nordkorea verkligen hade en kärnkapacitet.  

– För tio år sedan var man osäker på i vilken grad Nordkorea hade möjlighet att attackera en annan stad med kärnvapen. Men idag är det ingen som tvivlar på det. Det man diskuterar idag är hur långt man kan nå med kärnvapen, säger Thomas Jonter. 

Det är bara ett år sedan de verbala förolämpningarna mellan Kim och Trump utbyttes. Då hade Pyongyang genomfört flera robottester och invånarna i USA-territoriet Guam i Stilla havet fick flygblad där de uppmanades att ”inte titta direkt mot eldbollen” om Nordkorea anfaller. 

Inga konkreta handlingar för nedrustning

USA vill att Nordkorea ska deklarera sina vapeninnehav och att det ska genomföras en övervakad skrotning av vapen. Nordkorea anser att nedrustningen ska omfatta hela den koreanska halvön, inklusive Sydkorea vars militära samarbete med USA ses som ett hot i norr. 

Det nya för i år menar Niklas Swanström, chef på Institutionen för säkerhet och utvecklingspolitik (ISDP), är att det idag finns en direktdialog mellan USA och Nordkorea som förbättrar säkerhetsläget. Samtidigt är saken inte färdig på långa vägar. 

– Vi har hittills inte sett konkreta handlingar för nedrustning, säger han.  

Thomas Jonter håller med och menar på att det vore naivt att tänka att Nordkorea skulle vara berett att avskaffa sina kärnvapen.   

– Det är klart att de vill ha fred, man vill ha stabilt läge och man vill överleva som nation och för att göra det, vill man bevara kärnvapnen som en garanti för att avskräcka USA. Målet för Nordkorea är att bli erkänt som en kärnvapenstat, säger Thomas Jonter.

Vill hålla artig ton

Ett problem är att både Nordkorea och USA anser sig redan ha visat sin goda vilja, att det är upp till ”andra sidan” att ta nästa steg. Efter toppmötet ställde USA in en planerad militärövning med Sydkorea. Och Nordkorea har demolerat testanläggningen Punggye-ri, där landets sex kärnvapenprov sägs ha utförts. 

Vissa bedömare anser dock att Punggye-ri hade gjort sitt, och påpekar att det kan finnas andra anläggningar. Nyligen varnade internationella atomenergiorganet IAEA för att Nordkorea verkar vidareutveckla sitt kärnvapenprogram. 

En frustrerad Trump ställde i augusti in sin utrikesministers resa till Nordkorea, med hänvisning till ”otillräckliga framsteg”. Men han har behållit en artig ton gentemot Kim. Det återstår däremot att se om han gratulerar diktaturen på 70-årsdagen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.