Nytagna satellitbilder visar nya byggnader uppförs vid en officiellt nedlagd kärnvapenfabrik utanför Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Foto: Reauters/TT

Källor: Nordkorea tillverkar nya långdistansrobotar

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea kan ha påbörjat bygga upp en ny kärnvapenanläggning utanför Pyongyang, enligt uppgifter till Washington post. Tidningen har fått uppgifterna från amerikanska underrättelsepersoner som har sett tecken på förberedelser till tillverkning av långdistansrobotar.

Uppgifterna som Washington post publicerar pekar på att Nordkorea är i färd att konstruera minst en ny ballistisk robot.

Informationen kommer ifrån personer med koppling till USA:s underrättelsemyndigheter och oberoende experter som via satellitbilder påstår sig se aktivitet vid en tidigare avvecklad kärnvapenanläggning kallad Sanumdong, i utkanten av den nordkoreanska huvudstaden.

Dagliga leveranser

Tidningen menar att bilderna, tagna från ovan, visar tecken på att dagliga leveranser anländer till fabriksområdet, som tidigare har tillverkat kärnvapenmissiler med kapacitet att nå USA:s fastland.

På en bild tagen den 7 juli i år ska en täckt lastbil i ljusrött befinna sig intill fabriken. Fordonet liknar det som tidigare har använts vid transporter av missiler.

Nya byggnader

Två nya byggnader har också uppenbarats på fabriksområdet visar satellitbilder tagna av kartföretaget Planet Labs den 29 juli, rapporterar The Wall street journal. Amerikanska bedömare tror att de är tänkta att användas till administration och museum.

Strax innan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump möte den 12 juli fanns inget på platserna.

Lovat att sluta med kärnvapen

Byggnationen ska ha påbörjats under själva mötet i Singapore, där de två ledarna kom överens om att Nordkorea skulle avsluta sitt kärnvapenprogram omgående.

– Världen kommer se stora förändringar, sade Nordkoreas diktator efter att han hade skrivit under avtalet om kärnvapennedrustning.

Tidigare i maj lät regimen även bjuda in världspressen för att bevittna förstörandet av en avfyringsanläggning för långdistansmissiler i norra delen av landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet