Här är bilderna som uppges visa sprängningen av Nordkoreas kärnvapenläggning

Uppdaterad
Publicerad

Här är bilderna som uppges visa sprängningen av Nordkoreas kärnvapenläggning Punggye-ri. Landet lät på torsdagen utländska medier bevittna förstörelsen av platsen, som ska ha använts för att utveckla och testskjuta kärnvapenmissiler.

En testplats för kärnvapen ska ha blivit sprängd i bitar av den nordkoreanska regimen på torsdagen. Flera internationella medier var inbjudna för att beskåda när anläggningen demolerades, rapporterar CNN.

Området ligger i Punggye-ri i norra delen av landet och har enligt bedömare varit den anläggning som använts som uppskjutningsplats av kärnvapenmissiler. Rörliga bilder från CNN visar när ingångar till tunnelsystem rasar ihop och huskroppar flyger i luften efter att sprängladdningar detoneras.

Nordkorea-krisen

”Vet inte om det finns fler”

Huruvida anläggningen nu verkligen är förstörd är svårt att svara på, enligt Jerker Hellström, Nordkoreaexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:

– Man vet inte om Nordkorea har förmågan att relativt snabbt etablera en ny testanläggning. Och man vet inte heller om landet har fler anläggningar, säger han.

De utländska journalister som var inbjudna av Nordkorea fick aldrig komma närmre än 500 meter från anläggningen. Landets styrande har inte tillåtit internationella vapeninspektörer att besöka platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet