Bild på Punggye-ri från 23 maj 2018, dagen innan kärnkraftsanläggningen ska ha förstörts. Foto: TT

Nordkorea uppger att kärnvapenanläggning förstörts

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea hävdar att landet har förstört ett område för att testa kärnvapen. Sprängningen ska ha skett inför utländska journalister, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Sky News har bevittnad vad Nordkorea hävdar vara förstörelsen av dess testplats för kärnvapen i Punggye-ri” skriver tv-kanalen på Twitter.

– Vi vandrade upp i bergen och såg detonationen från 500 meters håll. Det var en enorm explosion, man kunde känna det. Stoff kom mot en, värmen kom mot en. Det var extremt högljutt, säger Tom Cheshire, Asienkorrespondent på Sky News.

Nyheten om demoleringen har också spridits av sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Hade uppgett att sprängning skulle ske

En grupp på runt 20 utländska journalister hade bjudits med. De hade behövt åka 12 timmar i ett tåg med mörklagda fönster, innan de efter en biltur på en timme anlände till Punggye-ri. 

Den Nordkoreanska regimen hade tidigare lovat att anläggningen i Punggye-ri skulle sprängas mellan 23-25 maj beroende på vädret.

I Punggye-ri har landets alla sex kärnvapenprov utförts, den senaste och största i september då Nordkorea hävdar att en vätebomb sprängdes.

Ses som en gest inför mötet med USA 

Det är oklart vilken betydelse sprängningen av området har för landets kärnvapenprogram. Bedömare menar att anläggningen kan återuppbyggas snabbt om det skulle behövas. 

Förstörelsen har tolkats som ett tecken på välvilja från Nordkoreas sida inför det eventuella toppmötet med USA den 12 juni i Singapore. Men det är oklart om mötet blir av, eftersom både USA och Nordkorea har hotat att ställa in det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.