Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Nordkorea hotar ställa in toppmötet med Trump

Publicerad

Nordkorea har ställt in ett möte som skulle hållas under onsdagen med Sydkorea. Man hotar även med att ställa in det planerade mötet med USA:s president Donald Trump och höjer tonläget efter den senaste tidens mildare ordväxlingar länderna emellan. Kina vädjar att Nordkorea har toppmötet med USA.

Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA är militärövningen som Sydkorea och USA håller gemensamt, en förberedelse inför en invasion. KCNA kallar även övningen för en provokation, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Samtidigt är det planerat att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska ha ett möte med USA:s president Donald Trump i Singapore den 12 juni. Ett möte som Nordkorea nu hotar med att ställa in, enligt Yonhap.

Kina uppmanar

Kina uppmanade på onsdagen sin allierade Nordkorea att gå vidare med det historiska toppmöttet efter hotet från Nordkorea att ställa in mötet.

Kinas UD:s talesman, Lu Kang, sade på onsdagen att de två länderna bör se till att mötet löper som planerat och ger  ”betydande resultat. ”

”endast på detta sätt kan vi konsolidera lindring av situationen och upprätthålla fred och stabilitet i regionen, ” sade Lu vid ettpressmöte, uppger nyhetsbyrån AP.

Omprövar planer på möte

I ett uttalande från Nordkoreas statliga nyhetsbyrån KCNA råder på nytt ett tonläge som påminner om hur relationerna var mellan länderna till nyligen.

Nu säger man sig behöva ompröva ett toppmöte med USA om de fortsätter insistera på att landet ska ge upp sitt kärnprogram. Uttalandet innehåller även en kommentar om att Donald Trump kommer att fortsätta som en ”misslyckad president” om han går i sina föregångares fotspår.

Det här kommer bara några veckor efter att de Syd- och Nordkoreanska ledarna träffats i ett historiskt toppmöte. Under mötet undertecknades bland annat ett gemensamt mål som innebär en ”fullständig nedrustning av kärnvapnen på den koreanska halvön”.

– Det här är startsignalen för en ny era, sa Kim Jong-Un då.

Mötet som skulle hållas mellan Nord- och Sydkorea idag handlade om vilka åtgärder som ska vidtas för att formellt avsluta Koreakriget, och nedrustningen av kärnvapenanläggningar.

USA underrättade

Enligt en amerikansk regeringskälla som CNN har pratat med har Donald Trump blivit informerad, och Vita huset ska ta ställning till hur man förhåller sig till uppgifterna. De säger också att beskedet från KCNA kom som en överraskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet