• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

USA:s president Donald Trump och Nordkorea-ledaren Kim Jong Un under toppmötet i Hanoi i februari i år. Foto: Evan Vucci/TT

Nordkorea ger Trump en deadline: ”Vi väntar till årets slut...”

Uppdaterad
Publicerad

Senast i torsdags öppnade Donald Trump för ett tredje toppmöte med Kim Jong-Un. Men Nordkorea-ledaren är inte intresserad – om inte USA kommer med helt nya besked i förhandlingarna. I stället har han nu börjat ifrågasätta sin nya mer fredliga strategi, säger han i ett nytt tal.

I februari följde stora delar av världen toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi i Vietnam.

Det fanns förhoppningar på att mötet skulle ta ytterligare steg i fredsprocessen på Koreahalvön. Men i stället avslutades det abrupt några timmar i förväg – och de två ledarna dök aldrig upp på det som var tänkt att vara en gemensam avslutande ceremoni.

”Det väckte frågor”

När Donald Trump träffade Sydkoreas president Moon Jae-in i torsdags sade han sig vara villig att träffa Kim Jong-Un igen. Men han sa samtidigt att sanktionerna mot landet ligger kvar. Och bara ett drygt dygn senare kommer nu den nordkoreanska ledaren med nya krav.

Enligt ett tal av Kim Jong-Un, som publicerats av den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA under natten till lördagen svensk tid, har det misslyckade toppmötet fått honom att tänka om – och börja ifrågasätta sin nya mer fredliga strategi.

– Det väckte frågor om huruvida de steg vi tog var rätt. Det gav oss en osäkerhet om USA verkligen försöker förbättra förhållandet mellan länderna eller inte, säger Kim Jong-Un i talet enligt Reuters.

”Kommer inte gå med på någonting”

Enligt den Nordkoreanska ledaren gör USA ett misstag om de tror att de kan pressa honom till att fatta de beslut de vill.

– Med den sortens tänkande kommer USA inte lyckas få oss att gå med på någonting. Även om de så skulle sitta ner med oss hundra eller tusen gånger, säger han.

”Väntar till slutet av året”

Samtidigt fortsätter Kim Jong-Un, likt Donald Trump, lyfta fram att de båda ledarna kommer överens på ett personligt plan. Han säger sig också vara villig att gå med på ett nytt toppmöte – förutsatt att USA ändrar strategi i förhandlingarna. Han ger nu  Trump en tidsfrist till slutet av året för att ändra sig.

– Vi kommer vänta tålamodigt till slutet av året för att se om USA vågar fatta ett modigt beslut. Men det kommer att vara svårt att hitta en lika bra möjlighet som vi hade senast, säger han.

”Ny framtid med fred och välstånd”

Vad som händer om så inte skulle ske säger han inte. För en månad sedan varnade Nordkoreanska myndigheter för att Kim Jong-Un kan tänka sig återuppta kärnvapentester om inte USA lättar på sanktionerna mot landet, enligt Reuters.

Samtidigt fortsatte den nordkoreanska ledaren även i det här talet att uttrycka en vilja till att bidra till fred i regionen.

– Jag vill vara tydlig med att jag med orubblig beslutsamhet vill skapa en ny framtid med fred och välstånd, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.