På det här nytagna fotot från den nordkoreanska regeringen ger Nordkoreas ledare Kim Jong Un, tillsammans med sin dotter, vägledning till militärtjänstemän på en hemlig plats i Nordkorea. Foto: AP/TT

Nordkorea har avfyrat kryssningsrobot från ubåt

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen avfyrade Nordkorea minst en kryssningsrobot från en ubåt. Nordkorea är starkt kritiskt mot den gemensamma militärövning som Sydkorea och USA påbörjar under måndagen.

Sydkoreas högsta militärledning säger i ett uttalande att de upptäckt en testskjutning från en ubåt i närheten av den nordkoreanska hamnstaden Sinpo.

Nordkorea å sin sida säger sig ha avfyrat två.

Landet kommunicerade tidigare via den statliga nyhetsbyrån KCNA att de beslutat vidta ”viktiga praktiska” krigsavskräckande åtgärder, med anledning av Sydkorea och USA:s största gemensamma militärövning på fem år.

Förbereder sig för invasion

Sydkorea och USA inleder på måndagen den gemensamma övningen ”Freedom Shield” vars fokus är den ”förändrade säkerhetsmiljön” till följd av Nordkoreas ökade aggression, uppger länderna.

Övningar såsom den som nu ska genomföras upprör Nordkorea som ser dem som förberedelser för en invasion av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.