Nordkoreas militärkommission, som leds av landets diktator Kim Jong Un, har beslutat om att vidta krigsavskräckande åtgärder i samband med USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning. Arkivbild. Foto: AP/TT

Nordkorea vidtar ”åtgärder” inför militärövning

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har beslutat att vidta ”viktiga praktiska” krigsavskräckande åtgärder, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA. Beskedet kommer dagen innan Sydkorea och USA ska påbörja sin största gemensamma militärövning på fem år.

Beslutet fattades vid ett möte i det styrande partiets militärkommission som leds av landets ledare Kim Jong Un.

KCNA rapporterar att åtgärderna görs för att ”hantera den nuvarande situationen där krigsprovokationerna från USA och Sydkorea närmar sig en röd linje”, men det framgår inte vilka åtgärder som ska vidtas.

Sydkorea och USA inleder på måndag den gemensamma övningen ”Freedom Shield” vars fokus är den ”förändrade säkerhetsmiljön” till följd av Nordkoreas ökade aggression, uppger länderna.

Övningar såsom den som nu ska genomföras upprör alltid Nordkorea som ser dem som förberedelser för en invasion av landet.

Analytiker bedömer att Nordkorea kommer att använda USA:s och Sydkoreas gemensamma övning som en förevändning för ytterligare robottester och kanske även kärnvapentester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.