En delegation från Nordkorea anländer till Arlanda flygplats utanför Stockholm den 3 oktober 2019. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Nordkoreas förhandlare: Upp till USA om dialogen återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea avbryter kärnvapensamtalen med USA uppger chefsförhandlaren Kim Myong-Gil på en presskonferens utanför landets ambassad.

– Förhandlingarna levde inte upp till våra förväntningar och har avbrutits. Jag är väldigt besviken, säger Kim Myong-Gil till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som är på plats i Stockholm.

Det var vid 19-tiden på lördagen som Nordkorea på en pressträff vid landets ambassad meddelade att samtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram hade avbrutits.

– Nu är det upp till USA om dialogen återupptas, säger Kim Myong-Gil, enligt Dagens Nyheter.

Det amerikanska utrikesdepartementet delar inte Nordkoreas bild.

– USA hade med sig kreativa idéer och en god diskussion med dess nordkoreanska motparter, säger talespersonen Morgan Ortagus i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Ortagus tillade också att ”70 år av krig och fientlighet på den koreanska halvön inte kommer att redas ut under en lördag.”

Experten om de avbrutna samtalen

– Det är ett stort misslyckande. Om inget genombrott sker nu blir det väldigt svårt att planera för ett toppmöte mellan Trump och Kim, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Östasien vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Och utan ett toppmöte kan det heller inte bli någon bilateral överenskommelse om Nordkoreas kärnvapen.

UD: ”Ingen kommentar”

SVT Nyheter kunde redan i går berätta om att ett bilateralt möte mellan USA och Nordkorea inletts på Lidingö utanför Stockholm. Svenska UD ville då varken bekräfta eller dementera att samtal fördes i Sverige, men i dag lördag skrev utrikesminister Ann Linde (S) på twitter att det var glädjande att samtal pågår mellan den amerikanska och nordkoreanska delegationen i Sverige.

Samtal som nu alltså verkar ha havererat.

Att samtalen mellan USA och Nordkorea avbrutits på lördagskvällen är ingenting som UD vill kommentera.

– Vi har ingen kommentar kring detta. Det enda vi kan säga är att samtal mellan länderna var planerade i Sverige under helgen, säger en presstalesperson på UD till SVT Nyheter.

Bevakades av polis

Överläggningarna mellan tjänstemän från USA och Nordkorea hölls på konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö, utanför Stockholm. Området har varit avspärrat och bevakats av polis.

I januari 2019 hade Nordkorea och USA ett hemligt möte på en kursgård i Bro utanför Stockholm. Det var förberedelser inför det kommande toppmötet i Vietnam i februari mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Det var historiens andra toppmöte mellan länderna, men det avbröts i förtid eftersom Trump lämnade förhandlingarna.

Tidigare i veckan, efter att Nordkorea meddelat att samtalen skulle återupptas, utförde diktaturen ett nytt test och avfyrade en robot som slog ner i Japanska havet, något som fördömts internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.