Villa Elfvik Strand på Lidingö utanför Stockholm den 4 oktober 2019. Foto: Linnéa Wannefors/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Möte mellan Nordkorea och USA inlett i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett bilateralt möte mellan USA och Nordkorea inleds på Lidingö på fredagen, enligt uppgifter till SVT. Det är ett första förberedande möte som väntas fortsätta på lördagen.

Hemlighetsmakeriet om mötet mellan USA och Nordkorea är totalt. Varken svenska UD eller amerikanska ambassaden ger officiella kommentarer. Därför är det svårt att veta vad som händer.

Enligt vissa uppgifter till SVT väntas USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, närvara vid någon punkt i det som beskrivs som bilaterala samtal mellan USA och Nordkorea. Fredagens möte uppges ske i konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö.

Mötet beskrivs som förberedande och sker sannolikt på lägre nivå mellan länderna.

Enligt uppgifter till SVT väntas Stephen Bieguns företrädare på posten, Mark Lambert, delta på det förberedande mötet på fredagen. Enligt tidigare uppgifter i Sydkoreanska Yonhap, som var först med att publicera uppgifter om mötet i Stockholm, leder toppförhandlaren Kim Myong-Gil Nordkoreas delegation. Även han väntas närvara vid någon tidpunkt. Ambassadör Kent Härstedt tog emot honom på Arlanda på torsdagskvällen.

USA:s sändebud Stephen Biegun lämnar ett möte på Utrikesdepartementet i Stockholm den 4 oktober 2019. Foto: Reuters/Niklas Pollard

Andra mötet i Sverige

I januari 2019 hade Nordkorea och USA ett hemligt möte på en kursgård i Bro utanför Stockholm. Det var förberedelser inför det kommande toppmötet i Vietnam i februari mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Det var historiens andra toppmöte mellan länderna, men det avbröts i förtid eftersom Trump lämnade förhandlingarna.

Toppmötet i Vietnam fick senare kritik för att vara dåligt förberett.

Foto av vad som uppges vara en strategisk ballistisk robot som avfyras från en nordkoreansk ubåt den 2 oktober 2019. Fotot är distribuerat av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Foto: KCNA/AFP

Mellan 20 och 30 kärnvapen

Samtalen i Sverige ska äga rum mot bakgrund av att Nordkorea på nytt ska ha avfyrat ännu en robot.

I januari 2019 bedömdes Nordkorea ha motsvarande 20 till 30 kärnstridsspetsar, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri. Det är en ökning med 10 till 20 stridsspetsar sedan i januari 2018. Men uppgifterna är knapphändiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer