En bild tagen från onsdagens uppskjutning, enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA. Foto: AP/TT

Nordkorea: Roboten avfyrades från en ubåt

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea bekräftar nu att onsdagens robottester utfördes från en ubåt. Enligt Reuters kan det vara första gången som Nordkorea avfyrat en kärnvapenkompatibel robot sedan i november 2017.

Uppskjutningen, som skedde natten mot onsdag svensk tid, var Nordkoreas elfte i år och kom bara timmar efter att landet meddelat att nedrustningssamtalen med USA skulle återupptas. Enligt Nordkorea var

Roboten som avfyrades var enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA en ny typ av SLBM-robot, som används på ubåtar, vid namn Pukguksong-3.

Testerna fördöms

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska inte ha närvarat vid uppskjutningen, men enligt KCNA gratulerade han forskarna som gjort uppskjutningen möjlig. Han ska även ha sagt att robottesterna inte utgör något fara för närliggande länders säkerhet.

Både USA och Japan har fördömt uppskjutningen, och Japans premiärminister Shinzo Abe säger att uppskjutningarna är en överträdelse mot FN:s resolutioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.