Diktatorn Kim Jong-un uppges ha närvarat vid testet. Foto: TT

Nordkorea testar ny robotmotor – sätter press på USA och Kina

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har testat en ny, kraftfullare robotmotor.

Pressen på USA:s utrikesminister och Kinas president att ta tag i säkerhetsproblemet Nordkorea ökar.

Diktatorn Kim Jong-Un var närvarande vid testet av den nya robotmotorn, skriver landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Kim Jong-Un kallade det en ”pånyttfödelse för landets rymdindustri”.

Robotmotorn ska användas för att skicka upp satelliter i omloppsbarna, enligt KCNA. Utländska experter säger dock att Nordkoreas rymdprogram bara är en dimridå. I själva verket rör arbetet militära syften.

Nordkorea testar robotar

Kina och USA

KCNA hintade om att Nordkorea kommer att avfyra ännu en robot. ”Världen kommer snart få se betydelsen av dagens seger”, skriver den regimtrogna nyhetsbyrån.

Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson träffade på lördagen sin kinesiske kollega Wang Yi i Peking. Efteråt sade han att spänningarna i regionen nått en ”farlig nivå”. De två ministrarna sade att de kommer att arbeta tillsammans för att få Nordkorea att sluta utveckla kärnvapen.

På söndagen möts Tillerson och Kinas president Xi Jinping. Det är oklart om de kommer att ta upp Nordkoreas senaste drag.

Mildare ton

Nordkorea avfyrade i förra veckan robotar som landade i havet nära Japans kust. Det sades vara en övning för att attackera amerikanska baser i Japan.

På väg till Peking besökte Tillerson USA:s allierade Japan och Sydkorea. Han sade där att det fick vara slut på tålamodet gentemot Nordkorea, och att militära aktioner diskuterades.

I Kina, det land med störst inflytande över Nordkorea, har han haft en mildare ton när han tagit upp grannlandets agerande. Kina uppmanade i förra veckan Nordkorea att upphöra med sina kärnvapen- och robotverksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet