Det var i förra veckan som John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, anklagade Nordkorea för att förse Ryssland med ammunition. Arkivbild. Foto: Chris Kleponis / POOL

Nordkorea nekar till USA:s anklagelse om rysk vapenaffär

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea tillbakavisar de amerikanska anklagelserna om att landet förser Ryssland med ammunition för bland annat artilleripjäser. Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det var i tisdags som John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, uppgav att Nordkorea försöker maskera vapenexporten genom att hävda att den är ämnad för länder i Afrika och Mellanöstern. Han sade då att det rör sig om ”avsevärda mängder” ammunition, utan att precisera sig närmare.

Har inga planer

Nordkorea avvisar USA:s anklagelser som grundlösa, enligt KCNA. Ett uttalande från försvarsdepartementet hävdar att Nordkorea aldrig gjort vapenaffärer med Ryssland och att man inte heller planerar några.

I september uppgav USA att Ryssland då var på väg att köpa raketer och annan militär materiel från Nordkorea.

I juli erkände Nordkorea formellt de två så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, som utropades av ryskstödda separatister med nära band till Moskva i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.