Nordkorea uppges ha avfyrat nya projektiler

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat nya ”oidentifierade projektiler”, uppger Sydkoreas militär enligt nyhetsbyrån AP. Det är fjärde gången på kortare tid än två veckor. Projektilerna ska ha skjutits i två omgångar under tisdagsmorgonen, lokal tid, och landat i havet.

Robotarna ska ha avfyrats en dag efter det att USA och Sydkorea kommit överens om att inleda gemensamma militära övningar.

Nordkorea menar att övningarna bryter mot ländernas överenskommelse och säger att de riskerar att hota den känsliga diplomatin kring kärnvapen. Det uppger det statliga nyhetsbolaget KCNA enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Tvungna att söka ny väg”

I ett uttalande säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement att landet förblir ”oförändrat i sin ställning för att lösa frågorna genom dialog”, men att de ”kommer att vara tvungna att söka en ny väg” om de två länderna fortsätter med sina ”fientliga militära drag”.

På grund av de militära övningarna är landet ”tvingade att utveckla, testa och distribuera de kraftfulla fysiska medel som är nödvändiga för det nationella försvaret”, säger talespersonen enligt AP.

USA uppger att de följer händelseutvecklingen och har kontakt med Sydkorea och Japan, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.