Människor vid järnvägsstationen i Seoul som följer nyhetsrapporteringen om de avfyrade projektilerna. Foto: Ahn Young-joon/TT

Sydkorea: Två projektiler avfyrade från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreansk militär uppger att grannlandet Nordkorea avfyrat två oidentifierade projektiler i Östhavet, det rapporterar nyhetsbyrån AP. Uppgifterna kommer bara timmar efter att Nordkorea meddelat att man vill återuppta nedrustningssamtalen med USA.

Ännu är det oklart vilken typ av projektiler det rör sig om, men enligt Sydkoreas militär ska de ha avfyrats från Södra Pyonganprovinsen.

En tjänsteman inom Trumpkansliet säger att den amerikanska regeringen är medveten om uppgifterna om projektilerna, och att man fortsätter att bevaka situationen.

Japan uppger att man inte bekräftat någon ballistisk robot som trätt in i landets territorium eller dess ekonomiska zon.

Vill ha nya samtal

Rapporterna om de avfyrade projektilerna kom bara timmar efter att Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui sagt att landet kunde återuppta nedrustningssamtalen med USA, förutsatt att USA kom med förslag som Nordkorea kunde acceptera. Enligt Choe Son-Hui kunde samtal ske redan i slutet av september.

Förra nedrustningssamtalet mellan länderna skedde i Vietnam i februari, men bröt samman då USA:s president Donald Trump ska ha avvisat den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns krav att USA skulle häva sina sanktioner i utbyte mot partiell nedrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.