Ett toppmöte mellan USA:s och Nordkoreas ledare väntas inom kort, men nu kritiserar Pyongyang USA skarpt. Foto: TT

Nordkorea: USA vilseleder om kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas öppning om kärnvapennedrustning kommer efter växande press från omvärlden. Men att de två sakerna skulle ha någonting med varandra att göra avfärdas nu blankt av Nordkorea, som inför nästa stundande toppmöte anklagar USA för att vilseleda världen.

Det är statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA som säger sig ha frågat utrikesdepartementet om möjlig nordkoreansk nedrustning har något att göra med sanktioner eller annan internationell press. Svaret från regeringen i den isolerade kommunistiska diktaturen är ett otvetydigt avfärdande av den tanken, och kommer med en ytterligare varning till USA.

Vita huset ”vilseleder den allmänna opinionen” när den kopplar samman Nordkoreas öppning med internationell press, heter det i uttalandet från Pyongyang. Nordkorea anklagar också USA för att ”förvärra situationen på Koreahalvön” genom sin militära närvaro på halvön, och genom kritik mot brott mot mänskliga rättigheter i Nordkorea.

Uttalandet kommer efter det historiska mötet den 27 april mellan Nord- och Sydkoreas ledare, efter vilket många hoppats på ytterligare steg mot nedtrappning av konflikten. I slutet på maj eller början på juni väntas ett andra toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och nordkoreanske Kim Jong-Un.

Varnar för ”farlig” utveckling

Men utöver det rena avfärdandet av tanken på att Nordkorea fått ge vika för utländsk press, så anklagar den nordkoreanska sidan också USA för att försöka sabotera en positiv utveckling mot fred och försoning mellan ärkefienderna Nord- och Sydkorea.

”Det här kan inte beskrivas på annat sätt än ett farligt försök att förstöra den svårvunna atmosfären av dialog, och föra tillbaka läget till ruta ett”, skriver den statliga nyhetsbyrån i sitt återgivande av regeringens uttalande.

”Det skulle inte bidra till en lösning av frågan om USA felbedömer (Nordkoreas) fredsälskande avsikter som ett tecken på 'svaghet', och fortsätter med sin press och sina militära hot”, fortsätter KCNA:s artikel.

Spridda styrkeanalyser

Många amerikanska bedömare framhåller att USA:s ökade press och Trumps skarpa retorik mot Nordkorea har bidragit till en ökad kompromissvilja från den nordkoreanska sidan. Det bland annat eftersom Nordkorea kan oroa sig för en amerikansk militärinsats, lyder resonemanget.

Men andra experter har uttryckt tvivel kring den teorin och snarare beskrivit det som ett tecken på att Nordkorea känner sig starkare än förut. Nordkorea anses uppfatta kärnvapen som en sorts försäkring mot attacker utifrån, och snabba framsteg för det nordkoreanska kärnvapenprogrammet skulle därmed kunna peka på att Kim Jong-Uns regim sitter säkrare än innan.

Oavsett vilken förklaringen är så är det viktigt för Nordkorea att inte framstå som svagt, och uttalandet till den egna statliga nyhetsbyrån KCNA går också i linje med det. KCNA och andra nordkoreanska medier är hårt kontrollerade av staten, och pressfrihetsgruppen Reportrar utan gränser rankar landet som sämst i världen på pressfrihet.

Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i den kommunistiska diktaturen Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst det nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.