Se bilderna på robotarna från den enorma paraden i Nordkorea.

Nordkorea: ”Världens mest kraftfulla vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har visat nya kärnvapen i en enorm parad på torsdagen. Statsmedier beskriver en ny ballistisk ubåtsrobot som ”världens mest kraftfulla vapen”. Diktatorn Kim Jong Un deltog och föreföll frisk efter alla spekulationer om problem med hälsan det senaste året.

Kim visade musklerna när nya kärnvapenkapabla robotar rullade fram över Kim Il Sung-torget i huvudstaden Pyongyang.

Uppvisningen skulle markera och fira slutet på den åttonde partikongressen som hållits den senaste veckan.

”En mäktig demonstration av styrkan hos koreanska folkarmén och dess militära och tekniska övertag gentemot övriga världen”, rapporterade Nordkoreas statligt kontrollerade VOK (Voice of Korea), uppger NK News.

En ny typ av ubåtsburen ballistisk robot (SLBM) visades. Den beskrivs vara ”världens mest kraftfulla vapen”.

Vad som uppges vara en ubåtsbaserad ballistisk robot visas på militärparad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Foto: EPA, KCNA 14 januari 2021

Historiska toppmöten

USA:s ambitioner har varit motsatsen. President Donald Trump har sagt att han vill skapa nedrustning på Koreahalvön.

Därför har han och diktatorn Kim Jong Un haft två historiska möten. Aldrig förr har en sittande amerikansk president och en nordkoreansk ledare träffats.

Men på toppmöten i Singapore (2018) och Hanoi (2019) nådde de inte långt. Det senaste mötet avbröts i förtid och Donald Trump åkte hem.

– Trumps toppmöten med Kim har varit kontraproduktiva. De är ett misslyckande. De har gett Nordkorea nya möjligheter att utveckla kärnvapnen eftersom de inte fick något i utbyte av USA, säger Shannon Kile, chef för forskningen om kärnvapen vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Det var även ett mycket kort tredje möte (2019) då de hälsade på stilleståndslinjen mellan Nord- och Sydkorea. Men det skedde ingen förhandling.

Nordkoreanska soldater på parad i Pyongyang som firar slutet på partikongressen. Foto: EPA, KCNA 14 januari 2021

Stärka varumärket

Enligt Kile, har Trumps främsta ambition hela tiden varit att stärka sitt eget varumärke.

– Han gjorde det för att förbättra bilden av sig själv i världen.

Redan sommaren 2020 konstaterade  Sipri att Nordkorea fördubblat sin kärnvapenarsenal under Trumps tid som president. Nu har robotarsenalen sannolikt utökats ännu mer.

– Nordkorea fokuserar bland annat på nya kortdistansrobotar. De kan användas som taktiska kärnvapen i nya roller och uppdrag.

Inga utländska journalister bjöds in att rapportera om militärparaden. Bilderna distribuerades av statligt kontrollerade KNCA, uppger AFP. Foto: KCNA, AFP 14 januari 2021

Slagfältsvapen

Taktiska kärnvapen benämns även som slagfältskärnvapen och har mindre kraftig stridsspets än de strategiska kärnvapnen. De strategiska har ofta lång räckvidd och kan användas mot mål som större städer och militärbaser på andra kontinenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.