Rysslands president Vladimir Putin i Kreml i Moskva. Foto: Kreml via APVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ryssland vill förlänga sista kvarvarande kärnvapenavtalet med USA

Uppdaterad
Publicerad

Ryska utrikesdepartementet uppger på tisdagen att landet är berett att förlänga kärnvapenavtalet Nya start med ett år. Avtalet reglerar Rysslands och USA:s strategiska kärnvapenarsenaler. Avtalet löper ut i februari 2021 och förhandlingarna har varit låsta i flera år.

Avtalet Nya Start (New START) har bidragit till en kraftig minskning av de strategiska robotarna sedan kalla kriget tog slut. De används mot strategiska mål som militärbaser och större städer.

Det är det sista kvarvarande kärnvapenavtalet mellan USA och Ryssland som reglerar antalet stridsspetsar och innefattar ömsesidiga inspektioner. De två länderna har tillsammans drygt 90 procent av världens samlade kärnvapen.

”Ryssland har föreslagit en förlängning av det Nya start-avtalet med ett år, och är redo att tillsammans med USA ingå en politisk överenskommelse om att frysa båda sidors befintliga kärnvapenarsenaler under den perioden ” skriver ryska UD i uttalandet på tisdagen.

Upphör i februari

Nya start-avtalet löper ut i februari 2021 om inte båda parter kommer överens om att förlänga det. Ryssland ställer dock vissa ulitmatum.

”Vårt förslag kan endast implementeras under förutsättning att USA inte lägger fram ytterligare villkor för frysningen av arsenalerna.

Ryssland uppger att de vill göra en kortare förlängning än tidigare.

”Om detta passar Washington skulle den tid som vinns genom förlängningen av det Nya start-avtalet kunna användas till omfattande bilaterala samtal om kärnvapenkontrollens framtid, med en obligatorisk diskussion om alla faktorer som kan påverka den strategiska stabiliteten.

Låsta förhandlingar

Under 2019 och 2020 gjordes officiellt inga framsteg i att förlänga avtalet. Det har till viss del förklarats av den amerikanska regeringens krav att Kina måste delta i framtida samtal om begränsningar av kärnvapen.

”Vi har bara sett kommentarer från amerikanska tjänstemän i sociala medier. Med tanke på den tvetydiga responsen anser vi att det behövs ett klargörande” skriver ryska UD.

”Ingen reaktion”

Vladimir Putin erbjöd den 16 oktober USA att förlägna avtalet med ett år, men att Ryssland har inte fått någon officiell reaktion från USA, enligt ryska UD.

Efter uttalandet på tisdagen gjorde även USA:s utrikesdepartement ett officiellt uttalande.

”Vi uppskattar Ryska federationens vilja att göra framsteg i frågan om kärnvapenkontroll. USA är beredda att träffas omedelbart för att slutföra ett verifierbart avtal. Vi förväntar oss att Ryssland ger sina diplomater möjlighet att göra detsamma” skriver USA:s UD.

HÄR kan du utforska världens kärnvapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer