Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skräpballongerna som föll över Sydkorea. Foto: Incheon Fire Headquarters/AP, Sydkoreas försvarsdepartement/AFP/TT

Nordkoreanska bajsballonger mot Sydkorea: Skrämmande

Publicerad

Runt 260 vita ballonger har landat i Sydkorea. De vita ballongerna bär med sig skräp och avföring. Enligt Nordkorea är de ett svar på sydkoreanska ballonger fyllda med propaganda.

– Det är ett tydligt brott mot vapenstilleståndsavtalet, omänskligt och småsint, säger sydkoreansk militär.

”Nyligen har Sydkorea omaskerat utfört psykologisk krigföring genom att skicka över flygblad och andra smutsiga saker över gränsen”, skrev den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA under söndagen.

Flygbladen hade spridits genom ballonger, en aktivitet som ökat på sistone, enligt nyhetsbyrån som samtidigt rapporterade att aktionen skulle besvaras.

”Öga för öga-aktioner kommer att utföras mot den upprepade spridningen av flygblad och skräp”, skrev KCNA.

Svaret: fimpar och gödsel

Under onsdagen utfärdade sydkoreansk militär en varning till befolkningen nära gränsen: Stanna inomhus och se upp för oidentifierade fallande objekt.

Totalt landande runt 260 vita ballonger innehållandes cigarrettfimpar, plastflaskor, batterier, tyg och gödsel i Sydkorea.

– Det var väldigt obehagligt och skrämmande, säger en boende till Reuters.

Senare under eftermiddagen bekräftade Nordkorea att det var de som skickat ballongerna.

”Sydkorea borde fortsätta plocka upp skräp som spridits av vårt folk, och se dem som uppriktiga gåvor...”, sa Nordkoreas Kim Yo-Jong, tung politiker och syster till ledaren Kim Jong-Un, i ett pressmeddelande.

Ballonger var olagligt

Propagandaballonger har under flera år varit en del av konflikten mellan Nord- och Sydkorea. Oftast har det varit sydkoreanska aktivister och nordkoreanska avhoppare som skickat över flygblad med kritiska budskap mot Kim Jong-Un och hans far, dollarsedlar och sydkoreansk kultur såsom USB-minnen med K-pop.

Nordkorea anklagade under pandemin Sydkorea för att ha spridit covid-19 till landet genom ballonger. De sköt även ner ballonger med luftvärnssystem år 2016.

Tidigt år 2021 förbjöd den sydkoreanska regeringen flygbladskampanjer över den nordkoreanska gränsen. Lagen ogiltigförklarades 2023 av landets författningsdomstol då det ansågs vara en inskränkning av yttrandefriheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.