En nordkoreansk militärmarsch med ett porträtt av den avlidne ledaren Kim Jong II. Relationen mellan Nordkorea och grannen i syd är spänd, Nordkorea uppges ha skjutit mot en sydkoreansk militäranläggning nära gränsen. Foto: TT

Nordkorea hotar med attack efter skottväxling

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea hotar med militära åtgärder om Sydkorea fortsätter med sina propagandasändningar längs med gränsen mellan länderna.

Varningen kom efter en skottväxling där Sydkorea besvarade en raketattack med dussintals granater.

Spänningen mellan de båda grannländerna drevs upp till farligt höga nivåer på torsdagen, sedan Nordkorea avlossat en projektil mot en av de jättehögtalare som med hög ljudstyrka sprider Nordkoreafientliga budskap över gränsen. Raketen träffade inga militära mål och inga människor ska ha dödats eller skadats. Men Sydkorea svarade med omfattande granateld mot det område varifrån Nordkorea skjutit.

Stora risker

Strax därpå kom ett uttalande från Nordkorea, där landet kräver att grannen monterar ner högtalarna inom 48 timmar. Annars tänker Nordkorea ta till militära åtgärder, enligt meddelandet som offentliggjordes av Sydkoreas försvarsdepartement.

Direkt skottväxling över gränsen mellan Nord- och Sydkorea är extremt sällsynt, vilket främst beror på att båda sidor inser vilka risker som är behäftade med en plötslig upptrappning i konflikten, enligt analytiker.

Nordkorea anses ha kärnvapen och har flera gånger hotat USA och Sydkorea. I somras hävdade diktaturen att man lyckats krympa kärnvapen så att de kan bestyckas på robotar.

Ökad spänning

Händelser de senaste veckorna har lett till att den spända relationen mellan grannländerna försämrats ytterligare. I början av augusti skadades två sydkoreanska soldater av en landmina, som Seoul anklagat Pyongyang för att ha placerat ut i den demilitariserade zonen mellan länderna. Soldaterna skadades så illa att de blev av med ett respektive två ben. Kort därefter fördömde Nordkorea en gemensam militärövning som Sydkorea och USA genomför som ”en krigsförklaring”.

Tidigare i augusti slog Sydkorea på sina propagandahögtalare mot Nordkorea, som står uppställda längs gränsen, för första gången sedan 2004. Åtgärden var ett svar på landmineincidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.