Internationella valfångstkommissionen förbjöd kommersiell valfångst 1986. Foto: TT/Wikimedia

Norge dödar fler valar än Island och Japan tillsammans

Publicerad

Norge har dödat nästan 12.000 valar sedan 1993, vilket innebär att grannlandet är det land som ägnar sig åt mest valfångst i världen.

Norge har dödat fler valar de senaste två åren än Island och Japan tillsammans, enligt en studie sammanställd av de tre djurrättsorganisationerna Animal Welfare Institute, OceanCare och Pro-Wildlife.

Enligt studien har Norge i hög grad sluppit den kritik och restriktioner som Japan och Island har mött till följd av deras valfångt, vilket ska ha bidragit till att landet nu toppar listan.

Fångsten återupptogs 1994

Internationella valfångstkommissionen förbjöd kommersiell valfångst 1986, men fångsten återupptogs i Norge 1994.

Den norska regeringen har en kvot på 1286 valar om året, och menar att jakten sker för att skydda och hållbart skörda marina resurser. Köttet blir dock allt svårare att sälja. En del exporteras till Japan, men 2014 hade 200 ton inte sålts, trots att branschorganisationen Norsk Hval har fått pengar av statliga Innovasjon Norge för att öka intresset för norskt valkött, enligt NRK.

Regeringen finanserar också en rad projekt för att kunna använda valköttet, så som bantningsmedel, mediciner och skönhetsprodukter.

”Barbarisk industri”

– Det här är inte 1800-talet. Det är obegripligt att en så pass modern nation producerar hudkräm vars ingredienser kommer från en barbarisk industri, säger Susan Millward, talesperson för Animal Welfare Institute, i ett pressutskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.