Norges regering vill förbjuda flera engångsartiklar i plast, däribland sugrör. Foto: TT arkiv

Norge förbjuder engångsartiklar i plast

Uppdaterad
Publicerad

Bestick, tallrikar, sugrör, ätpinnar, rörpinnar och bomullspinnar. Norges regering har siktet inställt på engångsprodukter i plast som förbjuds från och med nästa år.

Inom en snar framtid kan det bli omöjligt att hitta produkterna som räknades upp i artikelns inledning på norska butikshyllor.

– Det finns ingen anledning till att ha dessa produkter i plast, därför vill vi förbjuda dem, säger Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre).

Norges koalitionsregering har majoritet i stortinget och väntas därmed få igenom förslaget. Regeringen vill dock inte invänta ett kommande EU-förbud mot engångsprodukter i plast, och har därför tillsatt en utredning med målet att en lagstiftning ska finnas på plats under nästa vår.

– Vi önskar att vi kan göra detta så snabbt som möjligt, hoppas detta är sista sommaren när det är tillåtet med plastbestick, säger Elvestuen.

Världsnaturfonden (WWF) ser positivt på förslaget.

– Det är bra att regeringen har låtit sig inspireras av EU, Indien och Costa Rica som har förbjudit en rad engångsprodukter i plast. Ola Elvestuen och regeringen gör återigen att Norge är bland de bästa i klassen i arbetet med att minska plastnedskräpning, också på hemmaplan, säger norska WWF:s generalsekreterare Bård Vegar Solhjell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer