Det ska bli olagligt att bära exempelvis burka eller niqab i klassrummet. Foto: Maya Alleruzzo/TT, Hossein Salmanzadeh/TT

Norge förbjuder heltäckande slöja i klassrummen

Uppdaterad
Publicerad

Norge förbjuder plagg som helt eller delvis täcker ansiktet i samband med undervisning, rapporterar Bergens Tidende. I framtiden blir det olagligt att bära exempelvis burka eller niqab i klassrummet, efter att en bred majoritet i stortinget röstat ja till regeringens förslag. Förbudet gäller både lärare och elever och studenter.

Arbeiderpartiet, norska Socialdemokraterna, ville gå ännu längre och förbjuda heltäckande plagg i skolmiljö även utanför klassrummet. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet hoppas på ett totalförbud mot burka och niqab i det offentliga rummet.

Studentkåren vid Universitetet i Bergen är kritisk mot beslutet, skriver tidningen.

– Det här är löjligt. Det är illa att se vuxna politiker slåss mot väderkvarnar, säger ordförande Håkon Randgaard Mikalsen, som anser att problemet är ”icke-existerande”.

För en vecka sedan klubbade danska folketinget ett förbud mot bland annat burka och niqab i det offentliga rummet. Lagen träder i kraft den 1 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.