Norge skärper åtgärderna inför jul och nyår

Uppdaterad
Publicerad

Munskyddskrav, alkoholstopp och ett begränsat antal gäster på julafton. Det är några av de nya coronarestriktioner som kommer att gälla i Norge från och med torsdag 9 december. 

– Nu är situationen så pass allvarlig att vi måste vidta nya åtgärder för att behålla kontroll över pandemin, säger Norges statsminister Jonas Gahr Störe (AP) på en pressträff. 

Statsministern talade om en ökande smittspridning i Norge och larmar om att allt fler corona-patienter behöver vård i landet. Han varnar för att sjukvården är nära att överbelastas. En snabb ökning av antalet allvarligt sjuka kan redan om några få veckor leda till att sjukvården inte klarar av trycket, menar Gahr Störe.   

– Vi hade verkligen hoppats att vi var klara med pandemin nu. Och vi hade hoppats in i det sista att julen skulle kunna bli som förr och som vanligt, men faran för att överbelasta sjukvården och spridningen av den mer smittsamma omikron-varianten gör det nödvändigt med nya stränga åtgärder, säger Jonas Gahr Störe på en pressträff.  

Max 20 gäster kommer att få bjudas hem en gång under jul- och nyårshelgerna, om alla kan hålla en meters avstånd. Övriga dagar gäller max 10 gäster. Även då måste alla kunna hålla en meters avstånd eftersom “enmetersregeln” återinförs. 

Alkoholstopp vid midnatt 

På alla platser där det inte går att hålla avståndet införs ett krav på att bära munskydd. Till exempel butiker, kollektivtrafik och restauranger omfattas.  

Restauranger, krogar och barer med serveringstillstånd måste ha sittplatser för alla gäster och får inte sälja alkohol efter midnatt. 

Hemarbete och distansundervisning rekommenderas för vissa yrken och utbildningar. Restriktionerna och kraven gäller dock inte barn som går i förskola och grundskola. 

Oro över omikron 

I början av december registrerades ett klusterutbrott av omikron-varianten av coronaviruset i Oslo. Ett 20-tal fullvaccinerade julbordsgäster hade smittats av mutationen. 

– De åtgärder som införs kommer att bromsa spridningen av omikron-varianten, säger Hälsominister Ingvild Kjerkol (AP) på pressträffen.  

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) meddelar samtidigt att staten kommer att betala för coronarelaterad sjukskrivning från dag sex.  

På tisdagen lades 320 coronasmittade patienter in på sjukhus i Norge. Det är en ökning med 25 patienter från dagen innan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.